Η έξοδος του Μεσολογγίου

 

Σαν σήμερα, 196 χρόνια πριν, περίπου 10 χιλιάδες Έλληνες πραγματοποίησαν την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821 και δέχθηκε τρεις πολιορκίες. Η τρίτη και μεγαλύτερη ξεκίνησε σχεδόν έναν χρόνο πριν από την έξοδο, στα τέλη Απριλίου του 1825.


Έξω από την πόλη είχαν συγκεντρωθεί 45 χιλιάδες άνδρες του Ιμπραήμ και του Κιουταχή. Παρά τη σφοδρή πολιορκία, η άμυνα των υπερασπιστών δεν είχε επιτρέψει καμία επιτυχία στους Τούρκους, ενώ ο Ανδρέας Μιαούλης με τον στόλο του κατάφερνε να ανεφοδιάζει το Μεσολόγγι. Από τον Μάρτιο του 1826 όμως ο ανεφοδιασμός ήταν ανέφικτος, καθώς οι επιτιθέμενοι κατέλειψαν στρατηγικές νησίδες της λιμνοθάλασσας.

Μέσα στην πόλη η πείνα άρχισε να «θερίζει» τους υπερασπιστές. Έτσι, το συμβούλιο των οπλαρχηγών αποφάσισε την έξοδο των κατοίκων από το Μεσολόγγι το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων, μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826. Το εγχείρημα διακρινόταν εκ προοιμίου από υψηλότατο βαθμό επικινδυνότητας λόγω του μεγάλου πλήθους των αμάχων που θα βάδιζαν δύσκολα και τους οποίους θα έπρεπε να προστατεύσουν οι ένοπλοι. Εντούτοις, ήταν προτιμότερο από τον αργό θάνατο λόγω ασιτίας.

Το σχέδιο προδόθηκε, πιθανότατα από αυτόμολο ξένο, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να απαντήσουν με σφοδρή επίθεση που συνοδεύτηκε από σφαγή. Σύμφωνα με τον Τζορτζ Φίνλεϊ, περίπου 4.000 βρήκαν τον θάνατο, 3.000 αιχμαλωτίστηκαν και μόλις 2.000 διασώθηκαν.

Για τη δεινή κατάσταση που επικράτησε πριν από την πολιορκία ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε: «Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει. Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει».

Με μια ματιά…

1500: Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα συλλαμβάνεται από ελβετικά στρατεύματα στη Νοβάρα και παραδίδεται στους Γάλλους.

1710: Τίθεται σε ισχύ στη Μεγάλη Βρετανία ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

1809: Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: οι δυνάμεις της Αυστριακής Αυτοκρατορίας εισβάλλουν στη Βαυαρία.

1815: Στο ηφαίστειο του όρους Ταμπόρα ξεκινά έκρηξη που διαρκεί μέχρι τις 15 Ιουλίου. Η έκρηξη σκοτώνει τελικά 71.000 ανθρώπους και επηρεάζει το κλίμα της Γης για τα επόμενα δύο χρόνια.

1821: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ απαγχονίζεται από την οθωμανική κυβέρνηση στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου και το σώμα του ρίχνεται στον Βόσπορο.

1821: Ελληνική Επανάσταση: τα Ψαρά υψώνουν τη σημαία της επανάστασης.

1858: Καθώς η αρχική καμπάνα Μπιγκ Μπεν για τα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ, βάρους 14,5 τόνων, ράγισε κατά τη διάρκεια δοκιμής, δημιουργείται η σημερινή καμπάνα βάρους 13,76 τόνων.

1896: Ο Σπύρος Λούης τερματίζει πρώτος στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

1912: Ο «Τιτανικός» σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι.

1925: Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ» του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ εκδίδεται για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας.

1944: Ο Αλέξανδρος Σβώλος αναλαμβάνει την κυβέρνηση του βουνού.

1963: Το αμερικανικό υποβρύχιο «Θρέσερ» βυθίζεται αύτανδρο στη θάλασσα, με απολογισμό 129 νεκρούς.

1970: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τους Beatles για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.

1991: Ένας σπάνιος τροπικός κυκλώνας αναπτύσσεται στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στην Ανγκόλα, ο πρώτος που καταγράφεται από μετεωρολογικούς δορυφόρους.

2009: Ο Πρόεδρος των Φίτζι, Τζοζέφα Ιλόιλο, ανακοινώνει την κατάργηση του συντάγματος και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, προκαλώντας συνταγματική κρίση.