Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Πλανήτης Κρόνος: η μεγαλοπρέπεια των δαχτυλιδιών


Ο πλανήτης Κρόνος ανήκει στην ομάδα των γιγάντιων πλανητών. Ο Κρόνος δεν έχει μια σταθερή επιφάνεια. Με την εξαίρεση ενός μικρού πυρήνα, σχηματίζεται κυρίως από ήλιο και υδρογόνο και βρίσκεται σε αέρια και υγρή κατάσταση.


Η ατμόσφαιρα του πλανήτη, βαθμιαία πυκνότερη, σταδιακά μετατρέπεται σε υγρό μανδύα. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν ο Κρόνος αποτελείται από ξεχωριστά αέρια, έχει ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο είναι πολύ ισχυρότερο από το γήινο. Κοιτάζοντας τον μεγαλοπρεπή Κρόνο, μπορείτε να πάρετε μια ψεύτικη ιδέα για την ηρεμία και την ηρεμία του πλανήτη. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την υπόθεση.


Στον Κρόνο, οι ισχυρότεροι τυφώνες και οι άνεμοι φτάνουν, φτάνοντας μερικές φορές σε ταχύτητα 2000 km / h! Επιπλέον, εδώ μπορείτε να δείτε μεγάλα πολικά φώτα και ισχυρές εκκενώσεις κεραυνών στην ατμόσφαιρα. Ο ανοιχτόχρωμος πλανήτης Κρόνος στην εμφάνισή του είναι πολύ πιο απλός από τον φωτεινό γείτονά του Δία. Ο Κρόνος στερείται τόσο πολύχρωμου καλύμματος από νέφος, αν και η δομή της ατμόσφαιρας είναι σχεδόν η ίδια.



Αλλά το κύριο πλεονέκτημα του πλανήτη είναι το δικό τουπανέμορφα δαχτυλίδια. Διάσημοι και καθόλου όμοιοι, οι δακτύλιοι του Κρόνου συνεχώς δεν έπαψαν να ενθουσιάζουν τη φαντασία των επιστημόνων και των αστρονόμων με την εκπληκτική του μορφή.


Μελετήθηκαν και μελετήθηκαν από λαμπρούς αστρονόμους, μαθηματικούς, μηχανικούς και άλλους φωτιστές της επιστήμης (JD Cassini, JC Maxwell, PS Laplace και πολλοί άλλοι). Κοντά στον πλανήτη, τρεις φορές επισκέπτονται τους διαστημικούς δορυφόρους των ΗΠΑ: το 1979, το 1980 και το 1981. Χάρη σε αυτούς τους διαπλανητικούς σταθμούς, χιλιάδες φωτογραφίες δορυφόρων των δαχτυλιδιών του Κρόνου που διαπερνούν τον Κόσμο ήρθαν στη Γη.







Ο πλανήτης Κρόνος διαχωρίζεται από εμάς περισσότερο απόδις χιλιομέτρων. Αλλά εάν "πηδάτε" και κοιτάξετε τους δακτυλίους από απόσταση περίπου 100 χιλιάδων χιλιομέτρων, μπορείτε να δείτε ότι είναι στρωματοποιημένα σε χιλιάδες λεπτούς δακτυλίους. Και είναι όλοι διαφορετικοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Οι άκρες κάποιων είναι οδοντωτοί, άλλοι αποκλίνουν από την τροχιά, άλλοι κούνια, κάμπτουν και σχηματίζουν κύματα, σπείρες, ελλειπτικά δακτυλίδια ... Όλες οι ιδιότητες και οι εκπλήξεις των δακτυλίων είναι απλά αδύνατον να απαριθμηθούν!




Αν πλησιάζετε προσεκτικά τους δακτυλίους του Κρόνου, μπορείτε να δείτε ότι αποτελούνται από δισεκατομμύρια σωματίδια συνηθισμένου πάγου νερού διαφόρων μεγεθών: από μικρούς κόκκους έως χαλαρά χιονισμένα τετράγωνα έως 15 μ.

Εκτός από τα υπέροχα δαχτυλίδια, ο πλανήτης Κρόνος έχει62 περισσότερους δορυφόρους. Ονομάστηκαν από τους αρχαίους ήρωες της αρχαίας Ρώμης και της Ελλάδας: Τίταν, Δίον, Μίμας, Καλυψώ, Ρέα, ​​Φοίβη και άλλοι. Σχεδόν όλοι τους είναι πάγος μάζες.

Στη μυθολογία, ο Κρόνος συμβολίζει τον χρόνο, το Σάββατο και το Σάββατομολύβδου. Προς τιμή του, ακόμη και οι διακοπές είναι η «Saturnalia», η οποία έγινε το πρωτότυπο των διακοπών της Γεννήσεως του Χριστού. Σύμφωνα με τους θρύλους, ήταν ο Κρόνος, ο οποίος προσωποποίησε τη σοφία και την ηλικία, που κυβερνούσε το σύμπαν μας την εποχή της χρυσής εποχής.
perierga120.blogspot.com////

Comments