Οι πυραμίδες της Γκίζας...
Οι Φαραώ της Αιγύπτου ανέμεναν ότι να γίνουν θεοί στη μετά θάνατον ζωή. Για να προετοιμαστούν για τον επόμενο κόσμο έχτισαν μεγαλεπήβολους ναούς στους θεούς και τεράστιους πυραμιδικούς τάφους για τον εαυτό τους. Τα πιο σημαντικά παραδείγματα είναι οι πυραμίδες της Γκίζας. Το πυραμιδικό συγκρότημα της Γκίζας είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στο οροπέδιο της Γκίζας, στα περίχωρα του Καΐρου της Αιγύπτου.
Περιλαμβάνει τις τρεις Μεγάλες Πυραμίδες (Χέοπα, Χεφρήνου και Μυκερίνου), τη Μεγάλη Σφίγγα, διάφορα νεκροταφεία και ένα χωριό εργαζομένων. Βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Νείλου στην παλιά πόλη της Γκίζας και περίπου 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του κέντρου της πόλης του Καΐρου.
Οι τρεις πυραμίδες της Γκίζας:
- Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας: Η πρώτη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες χτίστηκε από τον Φαραώ Χέοπα (αιγυπτιακά: Khufu). Έχει ύψος περίπου 147 μέτρα και εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια μονόλιθοι, με το καθένα να ζυγίζει αρκετούς τόνους. Ολοκληρώθηκε γύρω στο 2560 π.Χ. (περίπου πριν 4.500 χρόνια). Ήταν το ψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο για περισσότερα από 800 χρόνια! Είναι το αρχαιότερο από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, και το μόνο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο.
- Ο γιος του Χέοπα, ο Φαραώ Χεφρήνος (αιγυπτιακά: Khafre), έχτισε τη δεύτερη πυραμίδα στη Γκίζα, γύρω στο 2520 π.Χ. Η νεκρόπολη του συμπεριλαμβάνει και τη Σφίγγα, ένα μυστήριο ασβεστολιθικό μνημείο με το σώμα ενός λιονταριού και το κεφάλι ενός Φαραώ.
- Η τρίτη από τις πυραμίδες της Γκίζας είναι σημαντικά μικρότερη από τις δύο πρώτες. Χτίστηκε από τον Φαραώ Μυκερίνο (αιγυπτιακά: Menkaure) περίπου το 2490 π.Χ.
Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες, οι επιστήμονες δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το πως κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες!