Όπως λέγεται, όταν έστρωναν τραπέζι, πρώτα το αρωμάτιζαν τρίβοντας επάνω στην επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου και μετά κάθονταν να γευματίσουν.
Προφανώς το έκαναν για να τους ανοίξει η όρεξη, καθώς ο δυόσμος διεγείρει το πεπτικό σύστημα. Επίσης για να ηρεμήσουν το πνεύμα και να δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας από το γλυκό του άρωμα του φυτού.
Ίσως όμως είχαν έναν ακόμα σοβαρό λόγο: Γιατί ήθελαν να κρατήσουν μακριά απρόσκλητους επισκέπτες, όπως μυρμήγκια, σαρανταποδαρούσες, κουνούπια και ποντίκια, που έχουν απέχθεια στον δυόσμο.