Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Από πού πήραν τα ονόματά τους οι 5 ωκεανοί;

 



Ωκεανός ονομάζεται μία πολύ μεγάλη θαλάσσια έκταση. Ο όρος ωκεανός καθιερώθηκε από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, προς τιμήν του θεού της Ελληνικής μυθολογίας, Ωκεανό.

Οι ωκεανοί καταλαμβάνουν παραπάνω από το 70% της συνολικής έκτασης της γης και συγκεκριμένα καλύπτουν έκταση 361 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ωκεανών είναι ακόμα ανεξερεύνητο.

Οι ωκεανοί είναι 5 και είναι οι εξής:

Ειρηνικός:
αποτελεί τον μεγαλύτερο ωκεανό του πλανήτη αφού καλύπτει το ένα τρίτο της επιφάνειας του και διαβρέχει στα δυτικά την Ασία και την Αυστραλία και στα ανατολικά την Αμερική. Πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο εξερευνητή Μαγγελάνο, ο οποίος στη θέα της άγνωστης θάλασσας που βρέθηκε, τη χαρακτήρισε pacific, λέξη που σημαίνει ήρεμη.

Ατλαντικός: αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ωκεανό του πλανήτη και βρίσκεται ανάμεσα στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αφρική. Πήρε το όνομά του από το μυθικό πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας, τον τιτάνα Άτλαντα, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο έπεσε στα νερά του όταν γλίστρησε από κάποιο βουνό της Αφρικής. Υπάρχει άλλη μία θεωρία για το όνομα Ατλαντικός, η οποία τον συνδέει με το νησί της χαμένης Ατλαντίδας.

Ινδικός: είναι ο τρίτος κατά σειρά μεγαλύτερος ωκεανός του πλανήτη και διαβρέχει την ανατολική πλευρά της Αυστραλίας και της Μαλαισίας, τη δυτική πλευρά της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και τη νότια Ασία. Πήρε το όνομά του από τη χώρα της Ινδίας και συγκεκριμένα από τον ποταμό Indus.

Ανταρκτικός ή Νότιος: αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο ωκεανό του πλανήτη και βρίσκεται στην περιοχή του Νότιου πόλου. Ονομάζεται Ανταρκτικός επειδή διαβρέχει την Ανταρκτική. Η λέξη Ανταρκτική έχει ελληνική καταγωγή και σημαίνει το αντίθετο της λέξης αρκτικός, δηλαδή κοντά στην αρκούδα, ένα σύμπλεγμα αστεριών του ουρανού σε σχήμα αρκούδας. Επίσης ονομάζεται Νότιος ωκεανός γιατί βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη.





Αρκτικός ή Βόρειος Παγωμένος: είναι ο πιο μικρός και ρηχός ωκεανός του πλανήτη και βρίσκεται στην περιοχή του Βόρειου πόλου. Διαβρέχει την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και τη Γροιλανδία και το μεγαλύτερό του μέρος είναι παγωμένο. Πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη αρκτικός, που σημαίνει κοντά στην αρκούδα, ένα σύμπλεγμα αστεριών του ουρανού σε σχήμα αρκούδας.
perierga120.blogspot.com////

Comments