Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Πως ξεκίνησε και τι σημαίνει Black Friday;



Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος Black Friday, ήταν στις 24 Σεπτεμβρίου 1869 για να περιγράψει μια από τις χειρότερες ημέρες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Υπεύθυνοι για το οικονομικό σκάνδαλο που προκλήθηκε και οδήγησε δεκάδες εταιρείες στη χρεοκοπία ήταν δύο κερδοσκόποι: ο Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ, ιδιοκτήτες της σιδηροδρομικής γραμμής Errie. Οι δυο εκατομμυριούχοι της Γουόλ Στρητ προσπάθησαν να αγοράσουν όσο περισσότερο χρυσό μπορούσαν για να ανέβει η τιμή του και μετά να το πουλήσουν σε αστρονομικό ποσό.

Όμως, η σκευωρία αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να πέσει κατά 30 μονάδες και η αγορά να χρεοκοπήσει. Χιλιάδες επενδυτές καταστράφηκαν οικονομικά και τουλάχιστον ένας αυτοκτόνησε. Η οικονομία υπέστη τεράστια ζημιά.

Αργότερα, ο όρος ξαναχρησιμοποιήθηκε με θετική όμως σημασία. Στις ΗΠΑ η Black Friday, είναι πάντα η Παρασκευή μετά την “Ημέρα των Ευχαριστιών”.Κατά τον 19ο αιώνα τα μαγαζιά διοργάνωναν παρελάσεις στους δρόμους των μεγαλουπόλεων για να σηματοδοτήσουν την πρώτη ημέρα των προσφορών της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Στο τέλος των παρελάσεων πάντα εμφανιζόταν ένας άνδρας ντυμένος Άγιος Βασίλης.

Τι είναι η Black Friday


Η λεγόμενη "Μαύρη Παρασκευή" ή αλλιώς Black Friday είναι κάτι σαν γιορτή του εμπορίου που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια μέρα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, κυρίως σε εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα αν και ξεκίνησε από τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, πλέον έχει εξαπλωθεί και σε πολλά άλλα μαγαζιά.


Ειδικά στην Αμερική, όπου τα καταστήματα βγάζουν πολύ μεγάλες προσφορές εκείνη την ημέρα, είναι συχνό το φαινόμενο να σχηματίζονται τεράστιες ουρές ακόμη και από το προηγούμενο βράδυ(!) προκειμένου να προλάβει ο κόσμος τα λιγοστά συνήθως κομμάτια.

Φανταστείτε ότι τα τελευταία χρόνια ακόμη και σούπερ μάρκετ ή ακόμη και άλλα μικρότερα μαγαζιά κάνουν μεγάλες προσφορές στο πλαίσιο της Black Friday.

Πως ξεκίνησε και τι σημαίνει Black Friday


Ο "θεσμός" του Black Friday ξεκίνησε την δεκαετία του '60 από την Αμερική ως ένας τρόπος για να επιμηκυνθεί, η ακριβέστερα να ξεκινήσει νωρίτερα, η περίοδος των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Έτσι αποφασίστηκε να ξεκινάει η Χριστουγεννιάτικη περίοδος αγορών με μια μέρα μεγάλων εκπτώσεων την επομένη των Ευχαριστιών που είναι μια από τις πιο μεγάλες γιορτές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η black friday ξεκίνησε από την Αμερική
Με αυτόν τον τρόπο, μέσα στον Νοέμβριο που η αγορά ήταν συνήθως υποτονική και τα καταστήματα έγραφαν συνήθως ζημιές, βρήκαν έναν τρόπο να αυξήσουν όχι μόνο τον τζίρο τους, αλλά φυσικά και τα κέρδη τους.

Μάλιστα λέγεται ότι ο όρος Black Friday προέκυψε από το χρώμα του μελανιού (μαύρο) που χρησιμοποιούσαν οι έμποροι στα λογιστικά φύλλα τους για τις μέρες με θετικό πρόσημο, έναντι του κόκκινου που χρησιμοποιούσαν όταν το πρόσημο ήταν αρνητικό.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο χαρακτηρισμός "μαύρη" αποδίδεται στους τροχονόμους οι οποίοι την ονόμασαν έτσι λόγω της μεγάλης κίνησης που υπήρχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα εξαιτίας των μεγάλων εκπτώσεων.....



perierga120.blogspot.com////

Comments