Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Η Μάχη της Βέτρινας...





Στις 27 Ιουνίου του 1913 ολοκληρώνεται νικηφόρα για τους Έλληνες η Μάχη της Βέτρινας, ελληνοβουλγαρική ένοπλη σύγκρουση στο πλαίσιο του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

Η Μάχη της Βέτρινας, επίσης γνωστή ως Μάχη του Δεμίρ Χισάρ, είχε επιτυχή έκβαση για τον ελληνικό στρατό, ο οποίος ανάγκασε τους Βούλγαρους να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, επιτρέποντας έτσι την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας.

Η Βέτρινα, που σήμερα αναφέρεται ως Νέο Πετρίτσι Σερρών, είχε παραδοθεί στους Βούλγαρους στις 19 Οκτωβρίου 1912 κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου. Πριν από την παράδοση ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Βούλγαροι ενίσχυσαν την αμυντική της θέση για να τη χρησιμοποιήσουν ως γέφυρα, προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση του ελληνικού στρατού προς τα στενά του Ρούπελ σε περίπτωση όψιμου ελληνοτουρκικού πολέμου.

Μετά την επιτυχημένη μάχη στη Δοϊράνη στις 23 Ιουνίου 1913 ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στην Κοιλάδα του Στρυμόνα με σκοπό να καταλάβει την Ανατολική Μακεδονία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο Μεραρχίες, η 1η υπό τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκη και η 6η υπό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Δελλαγραμάτικα, μαζί με μονάδες της 7ης Μεραρχίας.

Τη νύχτα της 25ης Ιουνίου έφθασαν πληροφορίες στο ελληνικό στρατηγείο ότι η περιοχή της Βέτρινας υπερασπιζόταν από 12 τάγματα του βουλγαρικού στρατού, ενώ άλλα 10 τάγματα βρίσκονταν στην ανατολική όχθη του Στρυμόνα μπροστά από το Δεμίρ Χισάρ (σήμερα Σιδηρόκαστρο Σερρών). Στις 26 Ιουνίου οι ελληνικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Βέτρινας, διαιρούμενες σε δύο φάλαγγες. Η πρώτη φάλαγγα, που βρισκόταν κοντά στο χωριό Χατζημπεϊλίκ (σήμερα Βυρώνεια Σερρών), αντιμετώπισε βουλγαρική επίθεση πυροβολικού. Η δεύτερη φάλαγγα κατάφερε να καταλάβει κάποιες υψομετρικές θέσεις στην περιοχή και να αποδυναμώσει τη βουλγαρική άμυνα.

Στις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Ιουνίου οι ελληνικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την επίθεση στην περιοχή της Βέτρινας και γρήγορα κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα των Βουλγάρων, περίπου στις 9:30 το πρωί. Οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και υποχώρησαν ανατολικά του Στρυμόνα μετά την εκρηκτική καταστροφή της μεσαίας τοξωτής γέφυρας. Η 6η Μεραρχία ανέλαβε τη δίωξή τους. Μετά από μια διάβαση σε εύκολο σημείο του ποταμού, την ίδια ημέρα κατέλαβε και απελευθέρωσε το Σιδηρόκαστρο. Ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που εισέβαλε στο Σιδηρόκαστρο ήταν ο αργότερα στρατηγός και δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, τότε διοικητής του 9ου Τάγματος Ευζώνων.

Οι απώλειες των Ελλήνων στη μάχη της Βέτρινας ανερχόταν σε 39 νεκρούς και 209 τραυματίες. Μετά τη μάχη, οι δύο μεραρχίες προχώρησαν βόρεια, ενώ η 7η Μεραρχία του συνταγματάρχη Σωτήλη ανέλαβε την κατάληψη των Σερρών, του διοικητικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής.

perierga120.blogspot.com////

Comments