«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται»

 




Η Μάχη των Οχυρών ή όπως λέγεται και αλλιώς Μάχη της Γραμμής Μεταξά διήρκεσε τρεις ημέρες, από τις 6 έως τις 9 Απριλίου, στα ανατολικά του Αξιού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και έληξε με τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας στις 10 Απριλίου.

Το πιο διάσημο ανάμεσα στα 21 οχυρά ήταν το Ρούπελ, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο. Σε υψόμετρο 1.339 μ., το βλέμμα ατενίζει ανεμπόδιστα το μεγαλύτερο μέρος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, κατά μήκος του όρους Άγκιστρο, κοντά στον ποταμό Στρυμόνα.

Η 10η Απριλίου 1941 είναι μια ημερομηνία καθοριστική όχι μόνο για τη μοίρα των οχυρών αλλά και της Ελλάδας. Είναι η μέρα της παράδοσης των οχυρών από τον διοικητή τους, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο, στους Γερμανούς κατακτητές. Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό συνεχάρη τον διοικητή εκφράζοντας τον θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. Τόνισε, μάλιστα, ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσο ηρωικό στρατό. Έξω από το οχυρό ήταν παρατεταγμένο γερμανικό τμήμα που απέδωσε τιμές. Στη συνέχεια αξιωματικοί και στρατιώτες αναχώρησαν πεζή για το Σιδηρόκαστρο και τις Σέρρες.

Τα ιστορικά λόγια του αντισυνταγματάρχη Δουράτσου «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», βρίσκονται στην είσοδο της στοάς του Ρούπελ που σήμερα είναι επισκέψιμο.

Είχαν προηγηθεί για μέρες σφοδροί βομβαρδισμοί από την πλευρά των Γερμανών, που όμως δεν είχαν κάμψει το ηθικό των υπερασπιστών των οχυρών. Να σημειωθεί πως στο Ρούπελ υπήρχαν μόνο 27 αξιωματικοί και 950 οπλίτες, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις των ναζί ήταν πάνοπλες με εξοπλισμό που υπερτερούσε όχι μόνο αριθμητικά αλλά και τεχνολογικά έναντι των Ελλήνων.

Τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν ποτέ χάρη στον ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών που μέχρι την τελευταία στιγμή πολεμούσαν με αυτοθυσία. Παραδόθηκαν όταν η διοίκηση των οχυρών είχε πληροφορήθηκε τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τους Γερμανούς.