Ο πρώτος άνθρωπος σε τροχιά γύρω από τη Γη

 


Σαν σήμερα, στις 12 Απριλίου του 1961, ξεκινάει το ταξίδι του ο Γιούρι Γκαγκάριν....

Ο Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1». Στις 08:07 της 12ης Απριλίου 1961 ο 27χρονος επισμηναγός, σφηνωμένος στη λιλιπούτεια διαστημική κάψουλα διαμέτρου 2,3 μ. και βάρους 4,7 τόνων, εκτοξεύθηκε προς το άπειρο με τον πύραυλο «Βοστόκ-Κ» από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στην Κεντρική Ασία (σήμερα ανήκει στο Καζακστάν). Οι Σοβιετικοί επιστήμονες που σχεδίασαν την αποστολή, με επικεφαλής τον Σεργκέι Κορόλεφ, του έδιναν πιθανότητες επιτυχίας 50%, ενώ διάχυτη ήταν η πεποίθηση ότι μία διαστημική πτήση θα ήταν μοιραία…

Κι όμως, το «Βοστόκ 1» μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε μία πτήση που διήρκεσε 128 λεπτά. Ο Γκαγκάριν πραγματοποίησε μία πλήρη περιφορά της Γης με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ. Μπαίνοντας στην τροχιά, άρχισε να στροβιλίζεται μέσα στην καμπίνα του και να περιγράφει τη θέα από το παράθυρο: «Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη». Στις 09:55 προσγειώθηκε με το αλεξίπτωτό του σώος και αβλαβής σε ένα χωράφι 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, μπροστά στα… έκπληκτα μάτια μιας Ρωσίδας χωρικής, της κόρης της και μιας αγελάδας!

Η επιτυχημένη πτήση του «Βοστόκ 1» ήταν το αποκορύφωμα δύο ετών μυστικής προπαρασκευής της πτήσης και εξαιρετικής εκπαίδευσης του Γκαγκάριν, ο οποίος επιλέχτηκε ανάμεσα σε 2.000 πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της ΕΣΣΔ.