Το μυστήριο της Γκίζας: Πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατάφεραν να χτίσουν τις πυραμίδες...

 





Το μυστήριο πώς φτιάχτηκαν οι πυραμίδες στην Αίγυπτο απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ίσως δίνει επιτέλους την απάντηση.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ή αλλιώς η Πυραμίδα του Χέοπα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, είναι η μεγαλύτερη και πιο διάσημη από τις περίπου 100 πυραμίδες που διασώζονται έως σήμερα στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Η "Μεγάλη Πυραμίδα" έχει ύψος 146 μέτρα και η κατασκευή της ανάγεται στο 2580 πΧ.



Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι 31 από τις πυραμίδες, συμπεριλαμβάνομένης και της "Μεγάλης Πυραμίδας" είναι πολύ πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος ενός παραπόταμου του Νείλου.


Η κυρίαρχη άποψη των αρχαιολόγων έως τώρα ήταν πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτισαν τις πυραμίδες χρησιμοποιώντας νερό από κάποιο κοντινό σημείο. Αλλά όπως σημειώνει ο καθηγητής Εμάν Γκονέιμ "κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία".
Πώς χτίστηκαν οι πυραμίδες;

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ειδικής τεχνολογίας, ιστορικών χαρτών, γεωγραφικών ερευνών και εξέτασε δείγματα από την περιοχή κοντά στις πυραμίδες για να χαρτογραφήσει το κρυμμένο τμήμα του Νείλου.
Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα και η Μεγάλη Πυραμίδα του Χεφρήν.

Πιστεύουν ότι ο παραπόταμος χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά λιθόλιθων που ήταν απαραίτητοι για την κατασκευή των πυραμίδων. Ο παραπόταμος αυτός θεωρείται τώρα ότι θάφτηκε από ισχυρές αμμοθύελλες και έντονα φαινόμενα ξηρασίας πριν από χιλιάδες χρόνια.

Ο καθηγητής Γκονέιμ λέει ότι η τεχνολογία τους επέτρεψε να παράξουν εικόνες από κρυμμένα ίχνη κάτω από την άμμο. Οι εικόνες αυτές αποκάλυψαν "θαμμένα ποτάμια και αρχαίες κατασκευές" στους πρόποδες των πυραμίδων κοντά στη "συντριπτική πλειοψηφία των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων".


Το κρυμμένο τμήμα του Νείλου έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες κλάδος Αχραμάτ - "αχραμάτ" σημαίνει πυραμίδες στα αραβικά.


Θεωρείται ότι είχε μήκος περίπου 39 μίλια (64 χιλιόμετρα) και πλάτος μεταξύ 200-700 μέτρων. Πριν καλυφθεί με άμμο, πιστεύεται ότι συνόρευε με 31 πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πΧ.

Η ομάδα λέει ότι η ανακάλυψη αυτού του πλέον εξαφανισμένου τμήματος του ποταμού βοηθά να εξηγηθεί πώς υπάρχουν τόσες πολλές πυραμίδες μεταξύ της Γκίζας και του Λιστ, που είναι μια περιοχή της ερήμου της Σαχάρας με πολύ δύσκολες συνθήκες.