Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Το ξεκίνημα του Β’ Βαλκανικού Πολέμο...

 




Σαν σήμερα, στις 16 Ιουνίου του 1913 η Βουλγαρία επιτίθεται κατά ελληνικών και σερβικών θέσεων σηματοδοτώντας την έναρξη του Β' Βαλκανικού Πολέμου...

Στις 16 Ιουνίου 1913 η βουλγαρική ανώτατη διοίκηση, υπό τον άμεσο έλεγχο του τσάρου Φερδινάνδου και χωρίς να ειδοποιήσει την κυβέρνηση της χώρας, διέταξε τα βουλγαρικά στρατεύματα να ξεκινήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση ταυτόχρονα τόσο κατά των σερβικών όσο και των ελληνικών θέσεων, χωρίς κήρυξη πολέμου, και να αγνοήσουν κάθε αντίθετη διαταγή.

Την επόμενη μέρα η κυβέρνηση άσκησε πίεση στο Γενικό Επιτελείο να διατάξει τον στρατό να σταματήσει τις εχθροπραξίες, κάτι που προκάλεσε σύγχυση και απώλεια της πρωτοβουλίας και απέτυχε να διορθώσει την κατάσταση του ακήρυκτου πολέμου. Ήταν ουσιαστικά η έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου στον οποίον έλαβαν μέρος η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Τουρκία.

Στις 22 Ιουλίου ο ρουμανικός στρατός σταμάτησε έξω από τη Σόφια. Η Ρουμανία πρότεινε να μεταφερθούν οι συνομιλίες στο Βουκουρέστι και οι αντιπροσωπείες πήραν το τρένο από τη Νις για το Βουκουρέστι στις 24 Ιουλίου. Έξι μέρες μετά, αντιπροσωπείες όλων των χωρών συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι προκειμένου να βρουν διέξοδο ειρήνης. Συμφώνησαν μια πενθήμερη ανακωχή να τεθεί σε ισχύ στις 31 Ιουλίου. Έτσι, ο πόλεμος έληξε με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς, εκτοπισμένους και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

perierga120.blogspot.com////

Comments