Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Ηώς και Τιθωνός...

 




Σε πολλές ιστορίες αγάπη από την αρχαία ελληνική μυθολογία μια θεά ερωτεύεται έναν θνητό, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Τιθωνού και της Ηώς.

Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, ο Τιθωνός ήταν από την Τροία, γιος του Λαομέδοντα και της Στρυμώς. Η εξαιρετική του ομορφιά δεν πέρασε απαρατήρητη από την Ηώ, τη θεά της αυγής. Τον άρπαξε, λοιπόν, και πήγε μαζί του στη χώρα των ευσεβών, την Αιθιοπία. Μαζί έκαναν δυο γιους, τον Ημαθίωνα και τον Μέμνονα.

Η ερωτευμένη Ηώς θέλησε να ζήσει για πάντα με τον αγαπημένο της Τιθωνό. Υπήρχε, όμως, ένα πρόβλημα. Ο Τιθωνός ήταν θνητός, ενώ η Ηώς θεά, άρα αθάνατη. Η ερωτευμένη θεά, λοιπόν, ζήτησε από τον Δία να χαρίσει στον Τιθωνό, αθανασία. Ο Δίας της έκανε το χατήρι.

Αλλά η θεά ζήτησε μόνον αθανασία για τον αγαπημένο της. Ξέχασε να ζητήσει και αιώνια νεότητα. Έτσι, ο αθάνατος Τιθωνός γερνούσε, γερνούσε χωρίς σταματημό. Με τα χρόνια, ο κάποτε πανέμορφος νέος, ζάρωσε και συρρικνώθηκε τόσο πολύ, που χωρούσε σε ένα καλάθι, όπως τα μωρά.

Η Ηώς, τότε ζήτησε από τον Δία να απαλλάξει τον Τιθωνό από αυτό το μαρτύριο. Ο Δίας μεταμόρφωσε τον Τιθωνό σε τζιτζίκι. Έτσι, μπορεί η θεά να μην έβλεπε τον αγαπημένο της, αλλά άκουγε τη φωνή του.

Αυτές οι ιστορίες αγάπης από την αρχαία ελληνική μυθολογία, μα και άλλες έχουν εμπνεύσει πλήθος καλλιτέχνες. Εικαστικούς, λογοτέχνες, μουσικούς. Γιατί η δύναμη του έρωτα ποτέ δεν έπαψε να συγκινεί τους ανθρώπους.

perierga120.blogspot.com////

Comments