Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Θεογονία και Τιτανομαχία

 



Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως όλα προέρχονταν από τον Ωκεανό και τη γυναίκα του Τηθύ. Από τους δύο γεννήθηκε το Χάος και η Γαία. Αργότερα, από τη Γαία και το Χάος γεννήθηκαν το Σκοτάδι και ο Έρεβος (νύχτα). Ύστερα η Γαία γέννησε τον Ουρανό. Η Γαία ζευγάρωσε με τον Ουρανό και γεννήθηκαν ο Κρόνος, η Ρέα, οι Κύκλωπες, οι Γίγαντες, οι Τιτάνες κ.ά. Όσα παιδιά και αν γεννούσε η Γαία με τον Ουρανό, ο Ουρανός τα έκρυβε στα βασίλεια του Κάτω Κόσμου, τα Τάρταρα, για να μην του πάρουν το θρόνο.

Ο Κρόνος, με τη βοήθεια της Γαίας, το έσκασε και πήρε το βασίλειο του πατέρα του.

Ο Κρόνος παντρεύτηκε τη Ρέα, είχε όμως και αυτός τον φόβο της απώλειας της εξουσίας, για αυτό αποφάσισε να τρώει τα παιδιά του. Είχε καταπιεί την Εστία, τη Δήμητρα, την Ήρα, τον Πλούτωνα, την Αθηνά, τον Ποσειδώνα κ.ά. Η Ρέα για να σώσει το τελευταίο της παιδί, τον Δία, πήγε και το γέννησε κρυφά από τον Κρόνο στην Κρήτη. Όταν ο Δίας μεγάλωσε, γύρισε στον Όλυμπο αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον πατέρα του. Τον αλυσόδεσε και τον ανάγκασε να ελευθερώσει τα αδέλφια του. 

Ο Κρόνος εγκατέλειψε τον Όλυμπο και ανέλαβαν την εξουσία ο Δίας με τα αδέλφια του (Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου).

Ξεσηκώθηκαν όμως εναντίον τους οι Τιτάνες. Η μάχη ανάμεσα στους Τιτάνες και τα παιδιά του Κρόνου κράτησε αρκετά μεγάλο διάστημα. Ο Δίας, με τη βοήθεια των Κυκλώπων που του έφτιαξαν τους κεραυνούς αλλά και των Γιγάντων, νίκησε τους Τιτάνες στέλνοντάς τους για πάντα στα Τάρταρα. Μετά από τη νίκη του εναντίον των Τιτάνων, ο Δίας αναγκάστηκε να αγωνιστεί και εναντίον των Γιγάντων που ήταν οι επόμενοι που ήθελαν την εξουσία. Οι Γίγαντες, για να καταφέρουν να ανέβουν στον Όλυμπο, έβαλαν το βουνό Πήλιο πάνω στην Όσσα και κατάφεραν να φτάσουν ως εκεί. Ο Δίας μετά από πολλές μάχες νίκησε και τους Γίγαντες, αναλαμβάνοντας οριστικά την εξουσία στους θεούς και τους ανθρώπους.

perierga120.blogspot.com////

Comments