Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ταξίδι στις 6... πιο κρύες πόλεις του πλανήτη!!!



Όσο πλησιάζει κανείς προς τον Αρκτικό Κύκλο, είτε κινούμενος από την ασιατική πλευρά του πλανήτη (Σιβηρία), είτε μέσω της βορείου Αμερικής (Καναδάς, αλλά και Η.Π.Α. λόγω της Αλάσκας), οι χειμώνες γίνονται ιδιαίτερα τσουχτεροί. Και ο υδράργυρος μένει καθηλωμένος σε θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ως και τους -40 βαθμούς Κελσίου.

Μετρώντας λοιπόν από τους -14 βαθμούς Κελσίου ως τους -40, αυτές είναι οι 6 πιο κρύες πόλεις στον κόσμο.

Γιακούτσκ, Ρωσία

Το Γιακούτσκ, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Σαχά (ή Γιακουτίας), στην ανατολική Σιβηρία, θεωρείται η πιο παγωμένη πόλη του κόσμου. Οι πιο ακραίες θερμοκρασίες σημειώνονται τον Ιανουάριο με μέσο όρο γύρω στους -40 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο Γιακούτσκ ήταν -64 βαθμούς Κελσίου το 1891. Αξιοθέατα όπως το παγωμένο μουσείο Permafrost Kingdom και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης προσελκύουν τους τουρίστες που δεν πτοούνται από το τσουχτερό κρύο.

Γέλοουναϊφ, Καναδάς

Πηγή: Shutterstock

Το Γέλοουναϊφ είναι η πρωτεύουσα των βορειοδυτικών εδαφών του Καναδά. Πρόκειται για μια μικρή κωμόπολη με πληθυσμό 20.000 κατοίκων, στη βόρεια ακτή της Μεγάλης Λίμνης των Σκλάβων, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου. Είναι η πιο κρύα πόλη του Καναδά, με τον ψυχρότερο χειμώνα και με θερμοκρασίες που τον Ιανουάριο φτάνουν τους -32  βαθμούς Κελσίου. Στο Γέλοουναϊφ οι συνθήκες είναι ιδανικές για να δεις το Βόρειο Σέλας από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου.

Αστάνα (Καζακστάν)

Αν και από το 2019 ονομάζεται επισήμως Νουρ-Σουλτάν, ο περισσότερος κόσμος εξακολουθεί να τη λέει Αστάνα. Στα καζακικά, άλλωστε, η λέξη αυτή σημαίνει «πρωτεύουσα» και η Αστάνα είναι όντως πρωτεύουσα του Καζακστάν από το 1997.

Σχεδιασμένη από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κίσο Κουροκάβα (1830), η Αστάνα ξεκίνησε ως πρότυπος αμυντικός οικισμός των Κοζάκων, εξελίχθηκε όμως σε μια πόλη με ψηλά, μοντέρνα κτήρια και επιβλητικά τζαμιά. Τα καλοκαίρια κάνει ζέστη, αλλά οι χειμώνες διαρκούν πολύ και είναι βαρείς. Ο λόγος που έχει τόσο κρύο οφείλεται στο ότι ο ποταμός Ισίμ (στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη) παγώνει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -14 βαθμοί Κελσίου.

Χαρμπίν, Κίνα

Πηγή: Shutterstock

Η Χαρμπίν είναι πόλη στη βορειοανατολική Κίνα και πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλογκγιάγκ. Με τις χαμηλές θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ -22 και -24 βαθμούς Κελσίου αυτή την εποχή, δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν «πόλη του πάγου». Η Χαρμπίν είναι διάσημη για το Harbin International Ice Snow Sculpture Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ γλυπτικής σε χιόνι και πάγο σε όλον τον κόσμο. Απίστευτα γλυπτά από πάγο φωτίζονται με πολύχρωμα φώτα, δημιουργώντας μια χειμωνιάτικη Χώρα των Θαυμάτων.

Ουλάν Μπατόρ, Μογγολία

Πηγή: Shutterstock

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρα, στους πρόποδες του βουνού Μπογκντ Χαν Ούουλ, το Ουλάν Μπατόρ θεωρείται η πιο παγωμένη πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι η πύλη στον μαγικό κόσμο της Μογγολίας με τα αχανή τοπία, την άγρια φύση και τους απίστευτα φιλόξενους ανθρώπους. Τον Ιανουάριο οι θερμοκρασίες αγγίζουν κατά μέσο όρο τους -24,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία της περιοχής είναι -1,3 βαθμούς Κελσίου. Η πόλη τελευταία έχει εκσυγχρονιστεί αρκετά, ενώ διαθέτει πληθώρα πολιτιστικών αξιοθέατων, από βουδιστικά μοναστήρια μέχρι σύγχρονες γκαλερί τέχνης.


Utqiagvik (Η.Π.Α.)

Παλιότερα γνωστό ως Barrow, το Utqiagvik είναι χτισμένο εντός του Αρκτικού Κύκλου και θεωρείται η βορειότερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήταν παράξενο, λοιπόν, αν έλειπε από μια τέτοια λίστα.

Το Utqiagvik βρίσκεται στην Αλάσκα και είναι μια μικρή πόλη 4.000 κατοίκων, στις όχθες του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, σε ένα περιβάλλον τούντρας. Έχει εντούτοις σημαντική ιστορία, καθώς στέκει ως μόνιμος οικισμός των ιθαγενών Ινουπιάκ ήδη από το 500 μ.Χ., πολύ πριν έρθουν δηλαδή οι Δυτικοί στην ευρύτερη περιοχή.

Τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία είναι -25 βαθμοί Κελσίου...

perierga120.blogspot.com////

Comments