, ,

Η Λωρίδα με τις Τρύπες: Μια τοποθεσία που ακόμη και για τους αρχαιολόγους αποτελεί μυστήριο... 🎃🎃🎃🎃





Στην κοιλάδα Pisco του Περού, υπάρχει μια παράξενη ευθυγράμμιση χιλιάδων ρηχών κοιλωμάτων. Οι λάκκοι είναι διατεταγμένοι σε μια στενή ζώνη πλάτους περίπου 14 έως 20 μέτρων, που ανηφορίζει έναν λόφο για περίπου 1.500 μέτρα. Ο σκοπός ή η λειτουργία τους είναι ένα μυστήριο.

Οι ντόπιοι το λένε Monte Sierpe (Βουνό του Φιδιού) ή Cerro Viruela (Λόφος της Ευλογιάς), αλλά είναι γνωστό και ως Band of Holes (Λωρίδα με Τρύπες) και είναι μια σχετικά άγνωστη τοποθεσία ακόμη και για τους αρχαιολόγους που εργάζονται στο Περού εδώ και δεκαετίες.

Το μέρος τράβηξε για πρώτη φορά στην προσοχή των ΜΜΕ τη δεκαετία του 1930 όταν ο αεροπόρος Robert Shippee δημοσίευσε μια αεροφωτογραφία στο National Geographic. Από τότε, ελάχιστοι αρχαιολόγοι έχουν επισκεφθεί τον χώρο. Το '53, ο Αμερικανός εξερευνητής Victor Wolfgang von Hagen ερεύνησε την περιοχή και περιέγραψε τους λάκκους ως "τάφους" αλλά άδειους. Εκτίμησε ότι υπάρχουν περίπου 5.000 τέτοιοι τάφοι στην περιοχή.

Ο αρχαιολόγος John Hyslop υπέθεσε στο βιβλίο του '84 με τίτλο The Inka Road System ότι οι κυκλικές κατασκευές μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκευση, παρόμοιες με αυτές που βρέθηκαν στη νότια ακτή του Περού στις τοποθεσίες Quebrada de la Vaca και στο Tambo Colorado.

Οι τρύπες έχουν διάμετρο περίπου τρία πόδια και βάθος 20 με 40 ίντσες. Κατασκευάζονταν με διάφορους τρόπους, άλλες είναι σκαμμένες σε τεχνητά αναχώματα και άλλες αποτελούνταν από μικρές βραχώδεις κατασκευές. Χωρίζονται σε πολλές ομάδες, τις οποίες ονόμασαν "τετράγωνα", σε καθένα από τα οποία, οι τρύπες έχουν διαφορετικό σχέδιο.

Το 2015 μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πραγματοποίησε μια λεπτομερή μελέτη του μέρους και με τη χρήση ενός drone δημιούργησαν έναν χάρτη της ζώνης, ο οποίος υπολόγισε ότι αποτελείται από 5.000 έως 6.000 βαθουλώματα. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν κανένα άμεσο στοιχείο, αλλά η παρουσία ενός δρόμου των Ίνκας σε κοντινή απόσταση, μια σειρά από "colca" (αποθήκες της περιόδου των Ίνκας), μαζί με την ανακάλυψη κεραμικών από την ίδια εποχή κοντά στη ζώνη, φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι τρύπες χρονολογούνται κάπου γύρω στον 15ο αιώνα, αφότου η Αυτοκρατορία των Ίνκας κατέκτησε την φυλή Τσίντσα. Επίσης, πιστεύεται ότι οι τρύπες χρησιμοποιήθηκαν κάποτε για να αποθηκεύσουν κάτι, αλλά το τι και το γιατί δεν ήταν ακόμα σαφές.

Ο Charles Stanish, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ειδικός στους πολιτισμούς των Άνδεων που ηγήθηκε της έρευνας, πιστεύει ότι οι τρύπες είχαν ανοιχτεί για να μετρήσουν τα προϊόντα που έπρεπε να παραδώσουν οι αγρότες στους βασιλιάδες των Ίνκας ως φόρο τιμής.

Η Cerro Viruela βρίσκεται μόλις τέσσερα μίλια από το Tambo Colorado, ένα τεράστιο διοικητικό κέντρο των Ίνκας του 15ου αιώνα χτισμένο πάνω από την αγροτικά παραγωγική κοιλάδα Pisco. Είναι κατασκευασμένη κατά μήκος ενός δρόμου που οδηγεί από τον πυθμένα της κοιλάδας στο Tambo Colorado. "Είναι το τέλειο μέρος για να σταματήσει κανείς, να μετρήσει την παραγωγή του και να βεβαιωθεί ότι έχει την κατάλληλη ποσότητα φόρου τιμής", λέει ο Stanish. Πιστεύει ότι κάθε μεμονωμένο τετράγωνο τρυπών μπορεί να ανήκε σε μια διαφορετική μεγαλύτερη οικογένεια ("ayllu"), που θα ήταν μια ξεχωριστή ομάδα φορολογουμένων.

Αν όμως αυτή ήταν η χρήση της Cerro Viruela, γιατί δεν υπάρχει και σε κάποιο άλλο σημείο της αυτοκρατορίας; Ο Stanish εξηγεί ότι η πολιτεία των Ίνκας ήταν μια μακρινή αυτοκρατορία και οι ξεχωριστές περιοχές της διατήρησαν κάποια αυτονομία. Η Cerro Viruela μπορεί να ήταν μια τοπική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα της μέτρησης του φόρου που επινοήθηκε από τους διαχειριστές στην κοιλάδα. "Όσο πιο μακριά φτάσει κανείς από τα μεγάλα κέντρα των Ίνκας και το Μάτσου Πίτσου, τόσο περισσότερες τοπικές επιρροές γίνονται εμφανείς. Το Monte Sierpe μπορεί να έχει ικανοποιήσει μια πολύ τοπική ανάγκη", λέει ο ίδιος.

Ο Jean-Pierre Protzen, ειδικός στην αρχιτεκτονική των Ίνκας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαφωνεί. Ο Protzen, ο οποίος έχει περάσει χρόνια δουλεύοντας στο Tambo Colorado, πιστεύει ότι η Cerro Viruela δεν είναι σύγχρονη με το τεράστιο κέντρο των Ίνκας. "Υπάρχουν άλλες, παλαιότερες μεγάλες τοποθεσίες κοντά στο Monte Sierpe που θα μπορούσαν να έχουν συσχετιστεί με αυτή", λέει. Πιστεύει ότι οι τρύπες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση γκουανό, ένα σημαντικό λίπασμα.

Τελικά όμως, είναι γεγονός ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος δημιούργησε τις τρύπες ή γιατί.



perierga120.blogspot.com////

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια