x

Στην «Κοιλάδα του Θανάτου»στην Καλιφόρνια... η υψηλότερη θερμοκρασία στη Γη

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι κάτι περισσότερο από μια καυτή έρημο. Προσφέρει στους επισκέπτες μια εντυπωσιακή αντίθεση τοπίων.Είναι γεμάτη με εντυπωσιακά βουνά, βαθιά φαράγγια και κυματιστούς αμμόλοφους.Κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Νεβάδα, η Κοιλάδα του Θανάτου βρίσκεται μόλις 209 χλμ., βορειοδυτικά της πόλης του Λας Βέγκας.Συνορεύει με την οροσειρά Panamint στα δυτικά και την οροσειρά Amargosa στα ανατολικά.

Το Εθνικό Πάρκο
Το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου, ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1994.Είναι ένα τεράστιο εθνικό πάρκο με έκταση 3,4 εκατομμύρια στρέμματα. Το πάρκο περιέχει μια εκπληκτική ποικιλία εδάφους, ιστορικές τοποθεσίες, φυτά και ζώα.Το πάρκο φιλοξενεί περισσότερα από 1000 είδη φυτών (συμπεριλαμβανομένων 50 που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο), 300 είδη πουλιών, 51 είδη θηλαστικών, 36 είδη ερπετών καθώς επίσης αμφίβια και είδη ψαριών.Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία για την ανθρώπινη παρουσία στην Κοιλάδα του Θανάτου και χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 9.000 χρόνια. Η φυλή των ιθαγενών της Αμερικής Timbisha Shoshone κατοικεί στην Κοιλάδα του Θανάτου τα τελευταία 1.000 χρόνια.
Το όνομα Κοιλάδα του Θανάτου δόθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που ήρθαν εδώ αναζητώντας χωράφια χρυσού αλλά χάθηκαν.Χριστούγεννα του 1849. Μια ομάδα εποίκων με τις καρότσες τους έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες το ταξίδι από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Προορισμός, η Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια και η αναζήτηση χρυσού. Λίγο πριν από την πρωτοχρονιά, φτάνουν σε μια ξερή, παγωμένη και άνυδρη κοιλάδα. Για δυο ολόκληρους μήνες περπατούν και σκαρφαλώνουν τα γυμνά βουνά της. Ωστόσο, οι δυνάμεις τους έχουν στερέψει. Το νερό έχει πια τελειώσει, και αποφασίζουν να σφάξουν τα βόδια που τραβούσαν τα κάρα προκειμένου να μην πεθάνουν από ασιτία. Λίγο πριν καταρρεύσουν από την καταπόνηση και τις κακουχίες, εμφανίζονται σαν από μηχανής θεοί κάποιοι καουμπόηδες και τους σώζουν. Μερικοί από τους μακρινούς ταξιδιώτες, όμως, δεν τα καταφέρνουν και τα πτώματά τους μένουν πίσω. Λίγο πριν αποχαιρετήσουν για πάντα την κοιλάδα, ένας από αυτούς γυρνάει το κεφάλι του, την αγναντεύει και λέει «Αντίο, Κοιλάδα του Θανάτου». 
Η θερμοκρασία στην Κοιλάδα

Η Κοιλάδα του Θανάτου κατέχει το ρεκόρ με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη γη.Στις 10 Ιουλίου 1913, το θερμόμετρο έδειξε 57°C στο Furnace Creek. Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες πάντως της κοιλάδας είναι γενικά υψηλές και ξεπερνάνε συχνά τους 49°C.Κατά σύμπτωση, η χαμηλότερη θερμοκρασία της Κοιλάδας του Θανάτου καταγράφηκε επίσης την ίδια χρονιά. Η θερμοκρασία έπεσε στους -10°C .Για να σημειωθούν βροχές ο υγρός αέρας του Ειρηνικού πρέπει να διασχίσει τις οροσειρές Σιέρα Νεβάδα και Παναμίντ.Τα ψηλά βουνά εμποδίζουν τον φορτωμένο με υγρασία αέρα να φτάσει στην κοιλάδα. Έτσι, η Κοιλάδα του Θανάτου μετά βίας δέχεται βροχοπτώσεις και παραμένει στεγνή ως επί το πλείστον.Στην Κοιλάδα του Θανάτου δεν έβρεξε για ένα ολόκληρο το έτος το 1929 και το 1953.

Η ανθοφορία των αγριολούλουδων

Ανοιξιάτικη ανθοφορία στην Κοιλάδα του Θανάτου (πηγή: wikipedia)

Το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου στερείται βροχοπτώσεων, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τα ανθεκτικά αγριολούλουδα να ανθίζουν στην κοιλάδα.Την άνοιξη,τα άγονα εδάφη της κοιλάδας γεμίζουν με πολύχρωμα αγριολούλουδα.Εμφανίζονται μόνο όταν υπάρχουν σημαντικές βροχοπτώσεις το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι το χαμηλότερο σημείο στη Βόρεια Αμερική. Στα 85 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Badwater Basin είναι ένα τοπίο που ξεγελάει τις αισθήσεις.Δεν είναι χιόνι αυτό που καλύπτει το έδαφος αλλά ένα παχύ στρώμα αλατιού στην επιφάνεια της κοιλάδας.Το νερό σχηματίζει προσωρινές λίμνες μετά από σφοδρές καταιγίδες και καθώς το νερό εξατμίζεται, τα μέταλλα συγκεντρώνονται μέχρι να παραμείνουν μόνο τα άλατα. Αρκετά άλατα παραμένουν στο σημείο για να δημιουργήσουν ένα περίεργο τοπίο.Μερικοί από τους βράχους κινούνται μόνοι τους στην Κοιλάδα του Θανάτου.Μερικοί από τους βράχους ζυγίζουν έως 320 κιλά.Η πηγή της κίνησής τους παρέμενε άλυτη, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν σπάνιο συνδυασμό γεγονότων που κινούν τους βράχους.Το μυστήριο της ολίσθησης των βράχων αποκαλύφθηκε το 2013.

Έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές στην Κοιλάδα του Θανάτου όπως είναι ο Σπάρτακος, η Ζώνη του Λυκόφωτος και ο Ταρζάν και το Star Wars.

Υπάρχει ζωή στην κοιλάδα

Η εύρεση ψαριών στην έρημο είναι κάτι σαν ανέκδοτο. Όμως υπάρχουν έξι είδη ψαριών που μπορούν να επιβιώσουν στα αλμυρά νερά και στις σκληρές συνθήκες της Κοιλάδας του Θανάτου.Ένα από αυτά είναι το απειλούμενο με εξαφάνιση Devils Hole Pupfish.Τα ιριδίζοντα μπλε ψάρια είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη στον κόσμο.

Devils Hole Pupfish (Cyprinodon diabolis)

Υπάρχει και η άλλη Κοιλάδα του Θανάτου. Είναι η περιοχή όπου οι δολοφόνοι έχουν πετάξει τα περισσότερα πτώματα. Το γιατί είναι αποτέλεσμα της φύσης που καταφέρνει να εξαφανίζει γρήγορα τα ίχνη των πτωμάτων.Από το 1970 και μετά περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν εξαφανιστεί ή χάσει τη ζωή τους κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου 45 στην πολιτεία του Τέξας. Οι καιρικές συνθήκες βοηθούν στην αποσύνθεση των πτωμάτων ενώ τα εγκαταλειμμένα πεδία πετρελαίου δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τις αρχές.

999999999999

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη