Η Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που υπολογίζεται ως γεγονός περί το 1600 π.Χ, αποτέλεσε ένα από τα πιο καταστροφικά φυσικά φαινόμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η έκρηξη αυτή δεν επηρέασε μόνο τη Σαντορίνη, αλλά είχε μεγάλες συνέπειες σε ολόκληρο το Αιγαίο, με σημαντικότερη την πρόκληση ενός γιγαντιαίου τσουνάμι που έπληξε ακόμα και τις βόρειες ακτές της Κρήτης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, είχε κύματα ύψους έως και 30 μέτρων. Η απόσταση μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης είναι περίπου 110 χιλιόμετρα. Με βάση τα μοντέλα διάδοσης τσουνάμι, τα κύματα αυτά θα χρειάζονταν περίπου 30 έως 45 λεπτά για να φτάσουν στις βόρειες ακτές της Κρήτης. Αυτή η ταχύτητα σύμφωνα με τις μελέτες, εξαρτάται από το βάθος της θάλασσας και την ενέργεια της έκρηξης.
Οι επιπτώσεις του τσουνάμι στην Κρήτη ήταν καταστροφικές. Οι παράκτιες μινωικές πόλεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με τα κύματα να καταστρέφουν λιμάνια, πλοία και παράκτιες εγκαταστάσεις. Η ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύθηκε από την έκρηξη, κάλυψε μεγάλες περιοχές, προκαλώντας ζημιές στη γεωργία και σοβαρές κλιματικές αλλαγές που επηρέασαν ζωτικά την παραγωγή τροφίμων. Αυτές οι συνδυασμένες καταστροφές ήταν κομβικές στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού.
Η Μινωική έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε, αποτελούν σημαντικά θέματα μελέτης για τους γεωλόγους και αρχαιολόγους. Η κατανόηση και εμβάθυνση αυτών των φαινομένων, βοηθούν στην εκτίμηση των κινδύνων από μελλοντικές ηφαιστειακές εκρήξεις και τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.