ποτάμια
,
top5
Αυτά είναι τα 5 πιο μεγάλα ποτάμια σε όλο τον κόσμο
Ατελείωτα χιλιόμετρα, ακόμα περισσότερα λίτρα νερό απαρτίζουν τους μεγαλύτερους σε μήκους ποταμούς του πλανήτη.
Στην ερώτηση «ποιο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο», δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Δεν υπάρχει τέλειος και αλάνθαστος τρόπος μέτρησης του μήκους ενός ποταμού. Τα ποτάμια δεν είναι συνεχόμενα, γεγονός το οποίο δημιουργεί διαφωνίες σχετικά με το που βρίσκεται η πηγή του καθενός. Μάλιστα, υπάρχουν ακόμα διαμάχες για το ποιος είναι πράγματι ο μεγαλύτερος ποταμός του κόσμο μεταξύ του Νείλου και του Αμαζονίου. Όπως καταλαβαίνετε, η παρακάτω λίστα εμπεριέχει τους ποταμούς που θεωρούνται γενικά ως οι μεγαλύτεροι του πλανήτη και δεν τους κατατάσσει σε κλίμακα μήκους.
Νείλος
Θεωρείται ως ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός στον κόσμο. Είναι περίπου 6 690 χιλιόμετρα, και ρέει βόρεια ώσπου να χυθεί στη Μεσόγειο θάλασσα, σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου. Περνάει μέσα από 10 χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, για την οποία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος και έχει παίξει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου. Ο Νείλος αποτελείται από δύο μεγάλους παραποτάμους, τον Λευκό Νείλο που είναι ο μακρύτερος εκ των δύο, και τον Γαλάζιο Νείλο που παρέχει στον ποταμό περισσότερο όγκο νερού.
Αμαζόνιος
Στα 6.400 χιλιόμετρα, γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στον πλανήτη μετά τον Νείλο, περνώντας μέσα από 7 χώρες της νότιας Αμερικής, από τις Άνδεις ως τις εκβολές του στον Ατλαντικό ωκεανό. Είναι ο μεγαλύτερος όμως -και με μεγάλη διαφορά- ποταμός στη Γη όσον αφορά στη μέση παροχή νερού, που αγγίζει τα 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, καθιστώντας τον υπεύθυνο για το 1/5 του συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της Γης.
Γιανγκτσέ
Γνωστός και ως Τσανγκτζιάνγκ ή Γιαγκ-Τσέ-Γιαγκ, απλώνεται στα 5.471 χιλιόμετρα, πράγμα που τον κατατάσσει στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων ποταμών στον κόσμο, αλλά στην πρώτη αυτών που βρίσκονται στην Ασία. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ κι εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας, για την ανάπτυξη της οποίας θεωρείται νευραλγικός, τόσο οικονομικά, όσο και ιστορικά και πολιτισμικά. Στεγάζει επίσης και το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής στον κόσμο. Πολλές φορές υπερχειλίζει, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.
Μισισιπής
Με μήκος 5.969 χιλιόμετρα, ο ποταμός Μισισιπής είναι ο μεγαλύτερος στη Βόρεια Αμερική, σε συνδυασμό όμως με τους Τζέφερσον και Μιζούρι, δημιουργούν το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στην περιοχή τους και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, φτάνοντας το μήκος των 6.275 χιλιομέτρων. Πηγάζει από τη λίμνη Itasca ως τον κόλπο που Μεξικού, όπου εκβάλλει, ενώ με βάση τη μέση απορροή, (16.200 μ³/s), είναι δέκατο στον κόσμο. Το όνομά του προέρχεται από τη γλώσσα Ojibwe, όπου η λέξη misi-ziibi σημαίνει «ο μεγάλος ποταμός», και παλιά θεωρούταν ως το άτυπο σύνορο της Άγριας Δύσης.
Γενισέι
Γνωστός στη γλώσσα μας και ως Ιενεσέης, ο γίγαντας της Σιβηρίας μένει παγωμένος για πάνω από μισό έτος και εξερευνήθηκε πρώτη φορά από τον Σουηδό Adolf Erik Baron Nordenskjold. Αποτελεί το μεγαλύτερο σύστημα που εκβάλλει στον Αρκτικό ωκεανό, ενώ όταν δεν είναι παγωμένος, παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταφορές, οι οποίες γίνονται πλωτά με ρυμουλκούμενες φορτηγίδες. Ο ποταμός πηγάζει από τη Μογγολία και ακολουθεί πορεία προς βορρά, μεγαλώνοντας καθώς δέχεται νερά από πολυάριθμους παραπόταμους, και στο τέλος εκβάλλει στον κόλπο Γενισέι, αποστραγγίζοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής Σιβηρίας.