Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Διάστημα: Γιγάντιο εξωπλανήτη με πυκνότητα… ζαχαρωτού ανακάλυψαν οι επιστήμονες!

 




Έναν γιγάντιο «αφράτο» εξωπλανήτη με πυκνότητα ζαχαρωτού (!) ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για τον πλανήτη με την ονομασία TOI-3757b, που βρίσκεται σε απόσταση 580 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ηνίοχου και έχει περίπου το μέγεθος του Δία.

Οι Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τον αέριο τεράστιο εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο.

Έχει την πυκνότητα μόλις ενός ζαχαρωτού (μαρσμέλοου) και είναι ο πλανήτης με την μικρότερη και πιο «αφράτη» πυκνότητα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Οι ερυθροί νάνοι είναι τα μικρότερα και αχνότερα άστρα τύπου Μ, ψυχρότερα από άστρα όπως ο Ήλιος.

Μπορεί να είναι άκρως ενεργά και ικανά για ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας.

Θεωρείται δύσκολος ο σχηματισμός αερίων γιγάντιων εξωπλανητών γύρω από τέτοια άστρα.

Παραμένει μυστήριο πως ένας τόσο αραιής πυκνότητας πλανήτης έχει σχηματιστεί γύρω από έναν ερυθρό νάνο.

Την απορία αυτή εξέφρασαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σουμπάν Κανόντια του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι, πραγματοποιώντας τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

Ο TOI-3757b εκτιμάται πως αποτελείται από έναν μεγάλο βραχώδη πυρήνα (με μάζα δεκαπλάσια της Γης) και έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες αερίων γύρω του.

Έχει διάμετρο που υπολογίζεται σε περίπου 150.000 χιλιόμετρα.

Είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του Δία.



Ο TOI-3757b ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το μητρικό άστρο του σε μόλις 3,5 μέρες. Αυτή είναι η διάρκεια του έτους του.

Η μέση πυκνότητα του υπολογίστηκε σε μόνο 0,27 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, μικρότερη από το ήμισυ της πυκνότητας του Κρόνου (του πλανήτη με τη χαμηλότερη πυκνότητα στο ηλιακό μας σύστημα) ή περίπου το ένα τέταρτο της πυκνότητας του νερού ή παρόμοια με την πυκνότητα ενός γλυκίσματος τύπου μαρσμέλοου.

perierga120.blogspot.com////

Comments