Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Ποια είναι η διαφορά της αυτοβιογραφίας από τα απομνημονεύματα;



Αν βάλουμε τα λογοτεχνικά είδη δίπλα – δίπλα, σίγουρα θα βάζαμε τα απομνημονεύματα και τις αυτοβιογραφίες το ένα δίπλα στο άλλο. Άλλωστε δεν πρόκειται για μυθιστορήματα, αφού και στα δυο ο συγγραφέας αφηγείται τις προσωπικές του εμπειρίες, συνήθως γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο. Αλλά παρόλες τις ομοιότητές τους, τα απομνημονεύματα και οι αυτοβιογραφίες, είναι διαφορετικά είδη.

Η αυτοβιογραφία είναι μια βιογραφία που έχει γραφτεί από τον άνθρωπο για τον οποίο μας μιλά. Η αφήγηση είναι χρονολογική και καλύπτει ολόκληρη συνήθως τη ζωή του συγγραφέα, με μεγαλύτερη προσοχή σε γεγονότα.

Από την άλλη, τα απομνημονεύματα δεν καλύπτουν ολόκληρη τη ζωή του συγγραφέα, αλλά μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο και τα γεγονότα μέσα σε αυτή. Επίσης στην αυτοβιογραφία, αυτό που προσελκύει τον αναγνώστη είναι το πρόσωπο, ενώ στα απομνημονεύματα τις περισσότερες φορές είναι το θέμα, και όχι απαραίτητα αυτός που το γράφει.

Εκείνοι που γράφουν αυτοβιογραφίες είναι συνήθως ήδη διάσημοι, είτε στη λογοτεχνία είτε σε κάποιο άλλο πεδίο. Οι διαφορές μεταξύ απομνημονευμάτων και αυτοβιογραφιών είναι πιο γενικές τάσεις παρά οριστικές κατευθυντήριες γραμμές. Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι τα απομνημονεύματά σας δεν μπορούν να είναι χρονολογικά ή ότι η αυτοβιογραφία σας πρέπει να περιλαμβάνει το έτος και τον τόπο γέννησής σας για να θεωρηθεί αληθινή αυτοβιογραφία.



perierga120.blogspot.com////

Comments