Το όνομά του ήταν Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ, ο κόσμος ολόκληρος όμως γνωρίζει το όνομα που υιοθέτησε αργότερα: Πάουλ Γιούλιος φον Ρόιτερ· κι αν δεν γνωρίζει τίποτα για τον ίδιο, στον κόσμο ολόκληρο ελάχιστοι υπάρχουν να μην έχουν ακούσει το Πρακτορείο Ρόιτερ, του οποίου ήταν ιδρυτής.
Ο Πάουλ Ρόιτερ ήταν βρετανός επιχειρηματίας, γερμανικής καταγωγής, από πατέρα ραβίνο…
Και ο Ρόιτερ, μια μέρα σαν σήμερα, 25 Απριλίου του 1850, έστειλε ένα κοπάδι περιστέρια από το Βερολίνο στο Παρίσι για να μεταδώσουν τα νέα των Χρηματιστηρίων ταχύτερα από ό,τι θα τα έφερναν τα ταχυδρομικά τρένα…
Το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters ιδρύθηκε την επόμενη χρονιά, το 1851, στη Βρετανία το 1851, και σύντομα έγινε μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες ειδήσεων στον κόσμο.
Ο Πάουλ Τζούλιους Ρόιτερ ήταν πρώην τραπεζικός υπάλληλος που το 1847 συνεταιρίστηκε με μια εκδοτική εταιρεία βιβλίων στο Βερολίνο. Η εταιρεία διένειμε ριζοσπαστικά φυλλάδια στην αρχή των Επαναστάσεων του 1848. Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο Ρόιτερ έφυγε για το Παρίσι, όπου εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως μεταφραστής. Το 1849 ίδρυσε μια πρωτότυπη υπηρεσία ειδήσεων, χρησιμοποιώντας ταχυδρομικά περιστέρια και ηλεκτρικό τηλέγραφο. Ο Ρόιτερ μετακόμισε στην Αγγλία και ίδρυσε την Reuter's Telegram Company δύο χρόνια αργότερα.
Η εταιρεία ασχολήθηκε με την διανομή ειδήσεων και είχε την έδρα της το Λονδίνο, ενώ οι πελάτες της ήταν τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες και κορυφαίες επιχειρήσεις. Το πρακτορείο επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια και το 1858 χτύπησε την πόρτα του η πρώτη εφημερίδα: η «London Morning Advertiser », που έγινε συνδρομητής. Στη συνέχεια, οι εφημερίδες θα ήταν οι βασικοί πελάτες του πρακτορείου.
Η ανεκτίμητη αξία του Πρακτορείου Reuters για τις εφημερίδες φάνηκε όχι μόνο για τις οικονομικές ειδήσεις που παρείχε, αλλά και στην ικανότητά του να είναι το πρώτο που θα διένειμε ειδήσεις διεθνούς σημασίας, όπως το 1865 όταν δημοσίευσε την είδηση της δολοφονίας του αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν πολλές ώρες πριν από τους ανταγωνιστές του.
Στη δεκαετία του 1960 το Reuters έγινε ένα από τα πρώτα ειδησεογραφικά πρακτορεία που χρησιμοποίησαν υπολογιστές για τη μετάδοση οικονομικών δεδομένων στο εξωτερικό και το 1973 άρχισε να παρέχει στους πελάτες του εμφανίσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε τερματικά υπολογιστών. Το 2008 το Reuters συγχωνεύτηκε με την καναδική εταιρία ηλεκτρονικών εκδόσεων Thomson Corporation για να σχηματίσει η «Thomson Reuters».
Σήμερα το Πρακτορείο Reuters είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και της Νέας Υόρκης. Εκτός από τη διατήρηση της παραδοσιακής της δραστηριότητας στη διανομή ειδήσεων, η «Thomson Reuters» είναι πλέον ένας σημαντικός πάροχος οικονομικών, ιστορικών πληροφοριών και επικαιρότητας, σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Κι όλα τούτα από ένα κοπάδι περιστεριών…