Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η ιστορία του Οδυσσέα






Ο Οδυσσέας ήταν βασιλιάς της Ιθάκης. Μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου, με τη νίκη των Ελλήνων χάρις στον Δούρειο Ίππο του, ο Οδυσσέας με μία αλαζονική συμπεριφορά τα έβαλε με τον Ποσειδώνα, θεό της θάλασσας, προκαλώντας τον ότι είναι καλύτερός του. Τότε ο θεός θύμωσε και ορκίστηκε να μην τον αφήσει να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο Οδυσσέας επιστρέφοντας στην πατρίδα του αντιμετώπισε μία σειρά από απίστευτες περιπέτειες που διαδέχονταν η μία την άλλη και τον κράτησαν μακριά από το σπίτι του είκοσι χρόνια.

Βρέθηκε στο νησί των Κυκλώπων, του Αιόλου, των Λαιστρυγόνων, της Κίρκης, στον κάτω κόσμο, τον Άδη, πέρασε από τα στενά της Σκύλας και της Χάρυβδης, το στενό των Σειρήνων, για να καταλήξει μόνος του αφού είχε χάσει όλους τους συντρόφους του, στο νησί της Καλυψούς, που τον κράτησε φυλακισμένο για επτά χρόνια. Θέλοντας να φύγει από το νησί της Καλυψούς ετοίμασε μια σχεδία και χάθηκε στη θάλασσα. Ο Ποσειδώνας όμως προκάλεσε τρικυμία και ο Οδυσσέας κατέληξε στο νησί των Φαιάκων. Εκεί, βρήκε καταφύγιο στην Αυλή του βασιλιά Αλκίνοου, όπου τελικά αποκάλυψε την πραγματική του ταυτότητα και συγκίνησε όλους με την αφήγηση των περιπλανήσεών του.

Με τη βοήθεια του Αλκίνοου, ο Οδυσσέας καταφέρνει τελικά να φτάσει στην Ιθάκη.

Στην επιστροφή αναγκάζεται αρχικά να κρυφτεί για να δει τι συμβαίνει σπίτι του μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτεται στο γιο του Τηλέμαχο. Ο Τηλέμαχος του εξηγεί πως σαράντα μνηστήρες πολιορκούσαν τη γυναίκα του Πηνελόπη, με κύριο σκοπό να καταλάβουν το θρόνο του. Ο Οδυσσέας με την πονηριά του, σκότωσε τους μνηστήρες και έζησε με τη γυναίκα του και το γιο του τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ευτυχισμένος στο παλάτι του.

perierga120.blogspot.com////

Comments