,

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street...

 




Το Μεγάλο Κραχ του 1929 ήταν ένα σημαντικό κραχ του αμερικανικού χρηματιστηρίου που συνέβη το φθινόπωρο του 1929 - Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου... 

Τι προκάλεσε το κραχ της Wall Street το 1929; Η κύρια αιτία του κραχ της Wall Street το 1929 ήταν η μακρά περίοδος κερδοσκοπίας που προηγήθηκε, κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους ή δανείστηκαν χρήματα για να αγοράσουν μετοχές, ωθώντας τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Το κραχ είχε προηγηθεί μια περίοδος εκπληκτικής ανάπτυξης. Η υπερπροσφορά και η εξάντληση της ζήτησης βοήθησαν στην οικονομική ύφεση καθώς οι παραγωγοί δεν μπορούσαν πλέον να πουλήσουν εύκολα τα προϊόντα τους.

Το κραχ ακολούθησε μια κερδοσκοπική έκρηξη που είχε επικρατήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1920, η παραγωγή χάλυβα, οι κατασκευές κτιρίων, ο κύκλος εργασιών λιανικής, τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν, ακόμη και οι σιδηροδρομικές εισπράξεις προχώρησαν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Τα συνδυασμένα καθαρά κέρδη 536 μεταποιητικών και εμπορικών εταιρειών παρουσίασαν αύξηση, το πρώτο εξάμηνο του 1929, κατά 36,6% σε σχέση με το 1928, το ίδιο ένα εξάμηνο ρεκόρ. Ο σίδηρος και ο χάλυβας πρωτοστάτησαν με διπλάσια κέρδη.

Τέτοια στοιχεία δημιούργησαν ένα κρεσέντο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στο χρηματιστήριο. Πολλοί άνθρωποι δανείζονταν χρήματα για να αγοράσουν περισσότερες μετοχές. Μέχρι τον Αύγουστο του 1929, οι χρηματιστές δάνειζαν συνήθως σε μικρούς επενδυτές περισσότερο από τα δύο τρίτα της ονομαστικής αξίας των μετοχών που αγόραζαν. Πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια χορηγήθηκαν με δάνειο, περισσότερο από το σύνολο του νομίσματος που κυκλοφορούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή.

Στις 28 Οκτωβρίου,την Μαύρη Δευτέρα περισσότεροι επενδυτές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αγορά οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερες πτώσεις των μετοχών με την συνολική αξία της αγοράς να ανέρχεται το 13%. Xιλιάδες από τους επενδυτές που είχαν ποντάρει στις μετοχές με δανεικά αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη του

Κάποιοι εξ αυτών αυτοκτονούσαν πηδώντας από τα παράθυρα, ενώ στoυς χώρους υποδοχής των ξενοδοχείων της Νέας Υόρκης οι υπάλληλοι ρωτούσαν κυνικά τους νέους πελάτες: «Θέλετε δωμάτιο για να κοιμηθείτε ή για να πηδήξετε;».

perierga120.blogspot.com////

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια