Στις 18 Νοεμβρίου 1916 έλαβε χώρα η απόβαση των συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και ακολούθησαν συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό.
Τον Νοέμβριο του 1916 η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε δύο πολιτικά στρατόπεδα εξαιτίας της απόφασης να διατηρήσει η χώρα ουδέτερη στάση κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία οδήγησε σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των αγγλογαλλικών δυνάμεων. Το ένα στρατόπεδο είχε έδρα την Αθήνα με επικεφαλής τον βασιλιά Κωνσταντίνο και το άλλο αντίστοιχα ήταν στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Στις 18 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η απόβαση των συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και ακολούθησαν συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. Ο Βενιζέλος ακολουθούσε πολιτική συμπαράταξης με τους Συμμάχους εναντίον των Κεντρικών Δυνάμεων, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος πολιτική ουδετερότητας που ευνοούσε τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία. Περίπου 3.000 Γάλλοι και Βρετανοί κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός επίστρατων ενόπλων. Ακολούθησαν συγκρούσεις Συμμάχων με τον ελληνικό στρατό, ενώ η πόλη δέχτηκε τα μαζικά πυρά του συμμαχικού στόλου. Το ίδιο βράδυ ο Κωνσταντίνος ήρθε σε συμφωνία με τους πρεσβευτές της Αντάντ και έτσι ο βομβαρδισμός σταμάτησε.
Ο απολογισμός εκείνης της βραδιάς ήταν δεκάδες νεκροί και τραυματίες που προέρχονταν και από τις δύο πλευρές. Μόλις οι συμμαχικές δυνάμεις αποσύρθηκαν, οι υποστηρικτές του βασιλιά ανέλαβαν δράση και στις 18 Νοεμβρίου εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις κατά βενιζελικών στόχων. Λεηλάτησαν σπίτια και καταστήματα, κακοποίησαν πολίτες και επώνυμους υποστηρικτές του Βενιζέλου, ενώ κατέστρεψαν και εγκαταστάσεις εφημερίδων. Στις 25 Νοεμβρίου η προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης που ονομαζόταν Τριανδρία κήρυξε με ειδικό διάγγελμα έκπτωτο τον βασιλιά Κωνσταντίνο.
Παράλληλα, ως απάντηση στα γεγονότα τις 18ης Νοεμβρίου, οι δυνάμεις της Αντάντ επέβαλαν γενικό αποκλεισμό με αποτέλεσμα να παραλύσει όλη η αγορά. Στις 12 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος Α’ πήρε την απόφαση να αφορίσει τον Βενιζέλο σε μια λαϊκή τελετή στο Πεδίον του Άρεως, όπου πλήθος κόσμου πέταξε συμβολικά πέτρες φωνάζοντας: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδα ανάθεμα έστω. Ανάθεμα και αιωνία κατάρα στον προδότη Βενιζέλο».
0 Σχόλια