Απριλίου 15, 2022

,

10 εντυπωσιακές πληροφορίες για τις πυραμίδες της Αιγύπτου

 

Αν και πυραμίδες έχουν χτιστεί από πολιτισμούς σε πολλά μέρη του κόσμου,συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Μεσοαμερικής, οι πυραμίδες της Αιγύπτου είναι οι πιο γνωστές. Ανακαλύψτε 10 άγνωστα στοιχεία που προκαλούν εντύπωση…

Πυραμίδες της Αιγύπτου 10 πληροφορίες που εντυπωσιάζουν…

1 Οι πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν ως βασιλικούς τάφους των Φαραώ.

Οι πυραμίδες της Αιγύπτου παρά την επικρατούσα γνώμη, ότι  αποτελούσαν βασιλικά κοιμητήρια, έως και σήμερα κανένα από αυτά δεν έχει τη μούμια από Φαραώ. Αυτό έχει κάνει μερικούς να αμφισβητήσουν το σκοπό που είχαν οι πυραμίδες.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν για να υπηρετούν  το σκοπό του νεκροθαλάμου. Αυτό περικλείει την παρουσία σαρκοφάγου ή πέτρινων φέρετρων εντός των πυραμίδων, όπως και επουσιώδη κείμενα, τα οποία αφηγούνται τον τρόπο με τον οποίο ο Φαραώ θα αναβίωνε το σώμα του ύστερα από το θάνατό του καθώς επίσης και την άνοδό του στον ουρανό. Τέλος περικλείουν και την παρουσία των τμημάτων από μούμιες και από απομεινάρια του αποθνήσκοντος.

Η έλλειψη από ατόφιες μούμιες στις πυραμίδες της Αιγύπτου δικαιολογείται ως το αποτέλεσμα κλοπής στο κοιμητήριο καθώς ακριβά χειροτεχνήματα συχνά συνόδευαν τις μούμιες στο ταξίδι τους προς τους ουρανούς. Το γεγονός ότι οι πυραμίδες αποτελούσαν τάφους θεωρείται αδιάψευστο αλλά μερικοί ειδικοί όπως ο προεξέχων Αιγυπτιολόγος  Μίροσλαβ Βέρνερ, που δηλώνει ότι «η πιθανολογία ότι ο σκοπός που υπηρετούσαν οι  πυραμίδες  ήταν μόνο ως βασιλικός τάφος παραείναι απλουστευμένη.


Οι πυραμίδες της Αιγύπτου πιθανόν να έχουν σχήμα όμοιο με εκείνο του Λίθου Benben

Σύμφωνα με ένα μύθο για τη δημιουργία της Αρχαίας Αιγύπτου, αναδύθηκε από τα νερά ένας λοφίσκος ο  Benben  και ο Atum , και ο πρώτος Θεός, έβηξε και έφτυσε από το στόμα του δημιουργώντας έτσι τον Shuτο Θεό του αέρα και την  Tefnut, τη θεά της υγρότητας και κάπως έτσι ξεκίνησε η δημιουργία του κόσμου.

  Η πέτρα  The Benben Stone,  μια πέτρα που ομοίαζε με κώνο, λατρεύτηκε στο ναό στην πόλη Heliopolis, το κύριο θρησκευτικό κέντρο της Αρχαίας Αιγύπτου κατά την εποχή των Πυραμίδων. Το pyramidion αποτελούσε το πάνω κομμάτι της πυραμίδας ή αλλιώς την κορωνίδα.

 Η κονιώδης πέτρα Benben Stone αποτελούσε τη βάση για το σχεδιασμό της κορωνίδας και πιθανότατα για το σχεδιασμό των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων. Πολλοί Αιγυπτιολόγοι ισχυρίζονται ότι η πέτρα Benben Stone  συμβόλιζε τον ήλο ακριβώς όπως ο Atum  τη συσχέτισε αργότερα με το θεό Ra- ενώ άλλοι το θεωρούν ότι αντιπροσώπευε τον Osiris, το θεό της μεταθανάτιας ζωής.

3 Η πρώτη πυραμίδα στην Αίγυπτο ήταν η Πυραμίδα του Djoser

Οι  Αρχαίοι Αιγύπτιοι σε πρώτο στάδιο ενταφίαζαν στις πυραμίδες της Αιγύπτου τους αποθνήσκοντες σε pit graves μαζί με αντικείμενα τους τα οποία θα τους ήταν χρήσιμα στη μεταθανάτιο ζωή τους. Η πρώτη δομή τάφου που χτίστηκε ήταν η mastaba. . ¨Εχοντας πρώτα χρησιμοποιηθεί στις Απαρχές της Δυναστικής Περιόδου (c. 3150 BC – c. 2686 BC), η mastaba.αντιπροσωπεύει μια κατασκευή με επίπεδη οροφή, τετράγωνη με τις πλευρές της να γέρνουν προς τα μέσα ως εσοχές, δομημένες με τούβλα φτιαγμένα από λάσπη.

 Ο Αιγύπτιος αρχιτέκτονας  Μastaba.παίρνει τα ηνία αφού θεωρείται ως πρωτοπόρος στο σχεδιασμό μιας κατασκευής συσσωρεύοντας τα mastabas το ένα πάνω στο άλλο επιφέροντας ως αποτέλεσμα μια step pyramid . Η πρώτη Αιγύπτια πυραμίδα ήταν η Πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ, η οποία δημιουργήθηκε στο Saqqara  κατά τη διάρκεια του 27ου αιώνα π.χ. Σχεδιάστηκε από τον Ιμχοτέπ προοριζόμενη για τον ενταφιασμό του Φαραώ  Ζοζέρ της Τρίτης Δυναστείας c. 2686 – c. 2613 BC) και αποτελείτο από έξι  mastabas η καθεμία χτισμένη πάνω από την άλλη.

 

Η Βασιλεία του Sneferu παρήγε βασικές εξελιξεις στο χτίσιμο των πυραμίδων της Αιγύπτου

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Sneferu, τον πρώτο Φαραώ της Τέταρτης Δυναστείας (2613-2494 π.χ), υπήρξαν πολλές τροποποιήσεις  στο σχεδιασμό και την κατασκευή των Πυραμίδων. Χτίστηκαν τουλάχιστον 3 πυραμίδες. Η πρώτη ήταν η Meidum pyramid, που αντιπροσωπεύει μια μετάβαση και απόκλιση από τις κλασικές πυραμίδες ως προς τη λεία υφή της εξωτερικής τους επιφάνειας καθώς  και ως προς  τα σκαλιά στο εξωτερικό τους περίβλημα.

 Αρχικά, οι πυραμίδες αυτές είχαν σχεδιαστεί με σκαλιά στη δομή τους και αργότερα έγιναν τροποποιήσεις ώστε να προστεθούν πλατφόρμες. Η δεύτερη επέκταση των πυραμίδων μετέτρεπε το αρχικό μοτίβο με σκαλιά σε λεία επιφάνεια στο εξωτερικό τους προσθέτοντας ασβεστολιθικό περίβλημα. 

Η δεύτερη πυραμίδα  the Bent Pyramid , παρουσιάζει σε μεγαλύτερο βαθμό αρχιτεκτονική πρωτοπορία και κλίνει προς το μοτίβο με τη λεία επιφάνεια στο εξωτερικό της περίβλημα. Ωστόσο, έχει κλίση 54 βαθμούς από το έδαφος αλλά το κομμάτι της κορυφής της  έχει χτιστεί σε κλίση 43 βαθμούς και έτσι αυτή η πυραμίδα παρουσιάζει κυρτή όψη. Η τρίτη  και πιο ευρύχωρη από τις τρείς πυραμίδες του of Sneferu χτίστηκε με κλίση 43 βαθμών και αποτέλεσε την πρώτη πετυχημένη απόπειρα δημιουργίας μιας «αληθινής» πυραμίδα με λείες πλευρές.   



5 Η πυραμίδα του Khufu είναι η μεγαλύτερη

Ο Khufu που διαδέχτηκε τον  Sneferu  θεωρείτο από τους Αιγυπτιολόγους ότι ήταν γιός του. Η δόμηση των Αιγυπτιακών πυραμίδων έφτασε στο ζενίθ κατά τη διάρκεια βασιλείας του  Khufu  και κατόπιν του γιού του Khafre και του εγγονού του Menkaure  Αυτοί οι τρείς Φαραώ της 4ης δυναστείας έχτισαν τις τρείς διάσημες πυραμίδες στην τοποθεσία Giza Plateau που βρίσκονταν στα περίχωρα στην πρωτεύουσα Κάιρο. Η πυραμίδα του Khufu  ή αλλιώς η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας είναι η μεγαλύτερη Αιγυπτιακή πυραμίδα, και επίσης η παλαιότερη και η μοναδική που συγκαταλεγόταν στα Επτά Θαύματα στον Αρχαίο Κόσμο που υπάρχουν ακόμη. 

Εκείνη του Khafre αν και μικρότερη από την Μεγάλη Πυραμίδα, είχε χτιστεί με μεγαλύτερη κλίση και περιβαλλόταν από ένα περισσότερο πολύπλοκο σύμπλεγμα το οποίο περιείχε τη Σπουδαία Σφίγγα της Γκίζας. Η Πυραμίδα του Menkaure, περίπου το 1/10 σε μέγεθος από εκείνη του Khafre είναι η μικρότερη από τις τρεις πυραμίδες.


6 Η Μεγάλη Πυραμίδα ήταν το υψηλότερο κτίσμα στον κόσμο για 3800 χρόνια

Της Γκίζας υπήρξε ή ψηλότερη πυραμίδα που κατασκευάστηκε από ανθρώπινα χέρια για περισσότερα από 8.800 χρόνια έως ότου  χτίστηκε η Lincoln Cathedral γύρω στο 1.800 ΠΧ.. Η Μεγάλη αρχικά είχε ύψος 146,5 μέτρα λόγω όμως της διάβρωσης και της απουσίας άλλου λίθου στην κορυφή , το σημερινό της ύψος έγκειται στα 188.88 μέτρα.

 Η μάζα της εκτιμάται στους  5.9 τόνους, ενώ ο όγκος της είναι περίπου  2.500.000  κυβικά μέτρα. Το ποσοστό αναλογίας της περιμέτρου  σε σχέση με το ύψος ισοδυναμεί με 2π με ακρίβεια μεγαλύτερη από 0.05% κάτι που έχει σαστίσει τους ειδικούς Αιγυπτιολόγους. Μερικοί Αιγυπτιολόγοι συμπεριλαμβανόμενων και των Robert Bauval and Graham Hancock, πιστεύουν ότι οι 3 πυραμίδες της Γκίζας χτίστηκαν από Αιγύπτιους έχοντας κατά νου τις σχετικές θέσεις των τριών άστρων στον αστερισμό του Ορίων. Πατά ταύτα, οι επικρατέστεροι Αιγυπτιολόγοι απορρίπτουν αυτή τη θεωρία



7 Η περίοδος Του Παλαιού Βασίλειου της Αρχαίας Αιγύπτου είναι γνωστή ως η Εποχή των Πυραμίδων της Αιγύπτου

¨Εχει εξακριβωθεί ότι οι πυραμίδες της Αιγύπτου κατασκευάστηκαν καθόλη τη διάρκεια της 5ης Δυναστείας (2494-2845 ΠΧ) καθώς επίσης και της  ¨Εκτης Δυναστείας (2345-2181 ΠΧ). Ωστόσο, τόσο η ποιότητα όσο και το εύρος της κατασκευής σημείωσε πτώση. 

Οι πυραμίδες γινόντουσαν μικρότερες , λιγότερο καλοφτιαγμένες και περισσότερο κακοφτιαγμένες. Αυτό οφειλόταν στην πτώση των ικανοτήτων και την προθυμία να ζεύσουν πρώτες ύλες για την δημιουργία πολύ μεγάλων έργων. Λίγες δεκαετίες ύστερα από το θάνατό του, η Αίγυπτος μπήκε σε μια ταραχώδη φάση γνωστή ως η Πρώτη Μεσαία Περίοδο στην οποία οι πυραμίδες σπάνια κατασκευάζονταν. Η 3η, 4η η 5η και η 6η περίοδος είναι όλες τους γνωστές ως το Παλαιό Βασίλειο, το οποίο έχει μείνει γνωστό ως Η Εποχή των Πυραμίδων.

8 Η τελευταία γνωστή Αιγυπτιακή Πυραμίδα είναι η Πυραμίδα του Ahmose  

Οι βασιλείς της Δωδέκατης Δυναστείας ( c. 2050 BC – 1800 BCεπέστρεψαν στην πρακτική κτισίματος των πυραμίδων αλλά ποτέ πια δεν ήταν στην ίδια κλίμακα με πριν. Αυτοί έκαναν χρήση φθηνότερων μεθόδων κτισίματος στις πυραμίδες της Αιγύπτου και πολλές από αυτές τις πυραμίδες κατασκευάζονταν από τούβλα (με λάσπη) αντί για λίθους.

 Επομένως, αυτές οι μετέπειτα πυραμίδες δεν ήταν σε θέση να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου και σήμερα έχουν την όψη ενός τεράστιου σβώλου, αν και το εσωτερικό τους  παραμένει άθικτο μέχρι στιγμής Ύστερα από την Δωδέκατη Δυναστεία, η κατασκευή των πυραμίδων έπεσε στην αφάνεια και οι Φαραώ κατέφυγαν στην κατασκευή κρυφών υπόγειων τάφων σε μέρη όπως Στην Κοιλάδα των Βασιλιάδων.

 Η τελευταία πυραμίδα – απ’ όσο γνωρίζουμε είναι η Πυραμίδα Ahmose.. Αυτή δημιουργήθηκε για τον ιδρυτή της 18ης Δυναστείας τον  Ahmose I  ο οποίος βασίλευσε περίπου από το 1549 πχ έως το 1524 πχ. ¨Εως και σήμερα, υπάρχουν 188 γνωστές πυραμίδες στην Αίγυπτο και αναμένεται πολλές ακόμη να ανακαλυφθούν.



9 Οι εργάτες των δομών στις πυραμίδες ελάμβαναν σίτιση και τύγχαναν φοροαπαλλαγή.

Οι Φαραώ της Αιγύπτου συνήθως άρχιζαν το χτίσιμο των πυραμίδων τους μόλις αποκτούσαν εξουσία και τότε διόριζαν έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματικό να επιβλέπει την κατασκευή. Η πεποίθηση ότι οι σκλάβοι αναγκάζονταν  δια της βίας να χτίσουν τις πυραμίδες είναι εσφαλμένη. Οι χωρικοί που απασχολούνταν στις πυραμίδες είχαν ευνοϊκή μεταχείριση με φοροαπαλλαγές και ελάμβαναν στέγη, φαγητό και ένδυση στο χώρο εργασίας τους. 

Υπολογίζεται ότι καταναλώθηκαν 4.000 pounds  κρέας κατά μέσο όρο από τους εργάτες που δούλευαν στις τρεις πυραμίδες της  Γκίζας. Προκειμένου να μετακινούν τους λίθους, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν βαριά έλκηθρα, τα οποία μπορούσαν να συρθούν και να μετακινηθούν από την ομάδα των εργατών. Η άμμος μπροστά μπροστά στο έλκηθρο κατά πάσα πιθανότητα υγραινόταν για την μείωση της τριβής. Αυτό ελάττωνε το εργατικό δυναμικό που απασχολείτο κατά το  ήμισυ.

 Όταν οι λίθοι έφταναν στην τοποθεσία με τις πυραμίδες της Αιγύπτου, ένα σύστημα από ράμπες βοηθούσε στην ανύψωση τους Ωστόσο υπάρχουν λιγοστές αποδείξεις  για την ύπαρξη τους στις μέρες μας και δεν είναι γνωστό πως κατασκευάζονταν αυτοί οι λίθοι. Εξακολουθεί να υπάρχει συνεχιζόμενη έρευνα για τις τεχνικές κατασκευής τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι έτσι ώστε να χτίσουν τις εντυπωσιακές πυραμίδες τους.

 

10 Οι πυραμίδες της Αιγύπτου ευθυγραμμίζονταν με μεγάλη ακρίβεια στο Βορά.

Οι Αιγυπτιακές πυραμίδες χτίστηκαν στην δυτική όχθη του Νείλου, στο σημείο όπου δύει ο ήλιος, Αυτές στη μυθολογία τους έχουν συσχετιστεί με το βασίλειο των νεκρών. Οι κορυφές στις πυραμίδες έχουν χτιστεί από τοπικό ασβεστόλιθο. Το εξωτερικό περίβλημα  τους κατασκευάστηκε από βερνικωμένο , έντονα αντανακλαστικό λευκό ασβεστόλιθο, ώστε να έχουν μια έξοχη εμφάνιση όταν θεώνται από απόσταση. Η κορωνίδα στις πυραμίδες συχνά κατασκευαζόταν από γρανίτη ή από βασάλτη και συχνά ήταν επιχρισμένη με χρυσό, ασήμι ή ήλεκτρο( κράμα χρυσού με ασήμι). Αυτό καθιστούσε την κορωνίδα  υψηλά αντανακλαστική όταν εκτίθετο στο φωτεινό ήλιο. 

Οι Αιγύπτιοι είχαν την ικανότητα να ευθυγραμμίζουν δομές προς τα βόρεια με μεγάλη ακρίβεια, κάτι που ίσως να είχε βοηθήσει στην κατασκευή των πυραμίδων. Η Μεγάλη Πυραμίδα ευθυγραμμίζεται με τον αληθινό βοριά εντός του 1/10 του βαθμού. Πως όμως οι Αιγύπτιοι επιτύχανε τέτοια ακρίβεια δεν έχει γίνει γνωστό με βεβαιότητα.

{getWidget} $results={3} $label={Fashion} $type={list1}

recent posts

news