Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν, λίγα χοντρά ρούχα και ένα κασκόλ είναι αρκετά. Αυτά αν ζει κάποιος σε πόλεις σαν την Αθήνα. Τι γίνεται όμως αν κάποιος ζει στην «Σιβηρία» της Ελλάδας ή ακόμη περισσότερο… τι γίνεται όταν ζει στην πιο κρύα κατοικημένη πόλη του κόσμου;
Το Yakutsk είναι η πρωτεύουσα του ψύχους!
Πώς είναι η ζωή λοιπόν στο Yakutsk που είναι η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου; Η “πρωτεύουσα” του ψύχους με -41 βαθμούς Κελσίου!
“Στους -35 ο αέρας είναι τόσο κρύος ώστε μουδιάζει το δέρμα, ενώ στους -45 και το να φοράς γυαλιά είναι επίφοβο: Το μέταλλο κολλά στα μάγουλα και σκίζει κομμάτια από τη σάρκα όταν αποφασίσεις να τα βγάλεις”, έχει αναφερθεί σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Independent σχετικά με το Yakutsk.
Η “πρωτεύουσα” του ψύχους στη Σιβηρία
H πιο κρύα κατοικημένη περιοχή του κόσμου, που βρίσκεται στην Ανατολική Σιβηρία, δεν είναι άλλη από το Yakutsk, αφού τον Ιανουάριο, τον πιο παγωμένο μήνα, το θερμόμετρο πέφτει στους -40 βαθμούς Κελσίου.
Το Yakutsk έχει 200.000 κατοίκους, που έχουν μάθει να ζουν στο πολύ κρύο αλλά και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην πόλη, καθώς η ομίχλη περιορίζει την ορατότητα στα 10 μέτρα.
Μάλιστα οι κάτοικοι συχνά αναπολούν τον “ζεστό” Νοέμβριο με -25 βαθμούς Κελσίου, φροντίζοντας να ντύνονται με γούνες και δέρματα και να ενισχύουν τις μπότες τους με ειδικά υλικά προκειμένου να αποφύγουν τα κρυοπαγήματα στα χιόνια.
Η ζωή στο Yakutsk
Σε εξωτερικό χώρο ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει μόλις 15 λεπτά σε τόσο πολύ κρύο, οπότε οι κάτοικοι συνήθως συγκεντρώνονται σε σπίτια, φροντίζοντας να καταναλώνουν ζεστά ροφήματα με αλκοόλ αλλά και κρεατόσουπες, για να ενισχύσουν τον οργανισμό τους.
Ωστόσο αυτή η περιοχή, αν και παγωμένη, διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές, με αρκετές λίμνες και ποταμούς ενώ η επαρχία της Γιακουτίας, με τους περίπου 1 εκατ. κατοίκους, έχει πάρα πολλά ορυκτά κοιτάσματα όπως χρυσό και διαμάντια.
Τα κύρια προϊόντα που προτιμούν οι κάτοικοι είναι τα παγωμένα ψάρια, τα ελάφια, το χοιρινό και το κρέας αλόγων, ενώ ούτε λόγος για λαχανικά, καθώς σε τέτοιες συνθήκες τίποτα δεν ευδοκιμεί εδώ.