Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Γιατί η πράσινη γραμμή στην Κύπρο ονομάστηκε έτσι;



Αλήθεια τι είναι ακριβώς η πράσινη γραμμή και γιατί ονομάστηκε έτσι; Υπάρχει κάποιος προφανής λόγος πίσω από τη συγκεκριμένη ονομασία; .


Τι είναι η πράσινη γραμμή στην Κύπρο

Η "πράσινη γραμμή" ή "Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο" όπως λέγεται επίσημα δεν είναι τίποτε άλλο από μια γραμμή που οριοθετεί τις ελεύθερες περιοχές τις Κύπρου μας από τα κατεχόμενα, δηλαδή από τις περιοχές που ελέγχουν οι Τούρκοι.


Πρόκειται για μια αποστρατικοποιημένη περιοχή, η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από συμφωνία Ελλήνων, Τούρκων και Άγγλων το 1964. Τα εδάφη που βρίσκονται εντός της πράσινης γραμμής, όπως φυσικά και όλα τα εδάφη του νησιού, ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αρχικά η πράσινη γραμμή δεν εκτεινόταν κατά μήκος όλου του νησιού, όπως σήμερα, αλλά μόνο κατά μήκος της Πρωτεύουσας, δηλαδή της Λευκωσίας.



Μετά από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 η γραμμή αυτή επεκτάθηκε και πλέον χωρίζει το νησί σε δύο τμήματα, στο νότιο και στο βόρειο.

Γιατί ονομάστηκε πράσινη γραμμή
Γιατί όμως η διαχωριστική αυτή γραμμή ονομάστηκε έτσι;

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το επίσημο όνομα της πράσινης γραμμής είναι Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, ενώ είναι επίσης γνωστή και ως νεκρή ζώνη, γραμμή κατάπαυσης του πυρός ή γραμμή του Αττίλα, από το επιχειρησιακό όνομα της εισβολής στο νησί.

Η ονομασία πράσινη γραμμή προέκυψε όταν ο Υποστράτηγος Peter Young, ο οποίος ήταν τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη.

Η πράσινη γραμμή λοιπόν είναι αυτή που χωρίζει την Λευκωσία στα δύο από το 1964 μέχρι και σήμερα. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα του κόσμου.

perierga120.blogspot.com////

Comments