Η νοσταλγία των παιδικών χρόνων ανασύρει μνήμες από την εποχή που η ελληνική τηλεόραση ήταν στα σπάργανα και τα «παιδικά» δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τα σημερινά.
Η δεκαετία του ’80 (και λίγο πριν – λίγο μετά) άφησε βαθιά το στίγμα της στα πιτσιρίκια που μεγάλωσαν με την κρατική, και πολύ καλά έκανε! Ποτέ τα καρτούν δεν ήταν καλύτερα…
Την ώρα που μια σειρά από κλασικά κινούμενα σχέδια, όπως τα Transformers και τα Στρουμφάκια, έχουν μετατραπεί σε υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και άλλα αναβιώνουν και πάλι στους μικρούς μας δέκτες, όπως η μυθολογία των Thundercats, ας ρίξουμε μια ματιά στα παραγνωρισμένα αριστουργήματα της χρυσής εποχής της παιδικής τηλεόρασης...
Τα τηλεοπτικά αρχεία είναι γεμάτα από «διαμαντάκια» παλιότερων εποχών, με τα καρτούν που περιλαμβάνονται στη λίστα μας να αφήνουν αναγκαστικά έξω κορυφαία δείγματα παιδικής μαγείας, όπως τους θρύλους των κινουμένων σχεδίων που συνεχίζουν να παράγουν επεισόδια (Looney Tunes κ.λπ.).
He-Man and the Masters of the Universe
Ο He-Man and the Masters of the Universe είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων που παράγεται από την Filmation βασισμένη στη σειρά παιχνιδιών Masters of the Universe της Mattel. Η παράσταση ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 1980.
Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες
Ο Φιλέας Φόγκ ήταν ένας πλούσιος εκκεντρικός τζέντλεμαν, ο οποίος είχε πολλές φαεινές ιδέες. Κάποια μέρα, στη Λέσχη Ριφόρμ, στο Λονδίνο, όπου και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, εξ αφορμής μια συζήτησης, στοιχημάτισε για 20.000 λίρες πως μπορεί να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες. Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι, μαζί με τον υπηρέτη του, Πασπαρτού, τον οποίο είχε προσλάβει λίγες ώρες νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, παρακολουθείται στενά, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει, από τον επιθεωρητή Φιξ, ο οποίος υποπτεύεται τον Φογκ ως δράστη μιας ληστείας που σημειώθηκε σε τράπεζα του Λονδίνου.Ποπάι
Κάντυ-Κάντυ
Η Κάντυ Κάντυ με τα σμαραγδοπράσινα μάτια, τα μακριά σγουρά ξανθά μαλλιά και τις φακίδες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1975 σε μια νουβέλα της Γιαπωνέζας συγγραφέα Κιόκο Μιζούκι. Όταν η Μιζούκι συνεργάστηκε με την εικονογράφο manga Γιούμικο Ιγκαράσι το ιαπωνικό περιοδικό Nakayoshi έδειξε ενδιαφέρον για την Κάντυ Κάντυ. Η σειρά, 151 επεισοδίων προβλήθηκε για πρώτη φορά μέσα από την ΕΡΤ το 1984 και κράτησε μέχρι το 1987, γνωρίζοντας απίστευτη τηλεοπτική επιτυχία. Συνέχισε να προβάλλεται στην ΕΡΤ 3, ενώ το 1989 προβλήθηκε ξανά σε καθημερινή βάση από την ΕΡΤ1, γνωρίζοντας και πάλι επιτυχία....
Για όσους δεν θυμούνται η Κάντυ-Κάντυ μεγάλωσε σε ένα ορφανοτροφείο, το Σπίτι της Πόνυ, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν των Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Βρέθηκε όταν ήταν μωρό σε ένα καλαθάκι, μαζί με τη φίλη της Άννυ. Στα 10 της αναγκάζεται να αποχωριστεί την Άννυ, η οποία υιοθετείται από τους Μπράιτον, μια πλούσια οικογένεια. Οι δυο τους αρχίζουν να επικοινωνούν μέσω αλληλογραφίας, μέχρι τη στιγμή που η θετή μητέρα της Άννυ της το απαγορεύει. Η Κάντυ μετά απ’ αυτήν την είδηση τρέχει κλαίγοντας στο λόφο που βρίσκεται πίσω από το σπίτι Πόνυ όπου συναντά ένα αγόρι με σκωτσέζικη ενδυμασία. Η Κάντυ θα τον αποκαλεί πρίγκιπα του λόφου και θα τον σκέφτεται για όλη της τη ζωή.
Το Θαυμαστό Ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον
Η βραβευμένη με Νόμπελ Σουηδή πεζογράφος Σέλμα Λάγκερλεφ αφηγείται την ιστορία του Νιλς Χόλγκερσον, του μικρού αγοριού που μεταμορφώθηκε σε νάνο από ένα εκδικητικό ξωτικό, προκειμένου να μάθει την αξία της συμπόνιας, της αγάπης και της ζωής κάθε ζωντανού πλάσματος. Παρέα με ένα κοπάδι αγριόχηνες, ο Νιλς θα ξεκινήσει το θαυμαστό ταξίδι του, που κρύβει πολλούς κινδύνους, ανακαλύψεις και πολύτιμες εμπειρίες που θα του μείνουν αξέχαστες…
Μια Φορά κι έναν Καιρό ήταν ο Άνθρωπος
Η σειρά «Μια φορά και έναν καιρό… ένας άνθρωπος» με τον σοφό μαέστρο με την άσπρη μακριά γενειάδα, τον νεαρό Πίτερ και τον Τζάμπο…Μπόλεκ και Λόλεκ
Η σειρά πήρε τον τίτλο της από μια πολωνική ταινία του 1936. Δημιουργός και σκηνοθέτης της ήταν ο Βλαντίσλαβ Νεχρεμπέτσκι (Władysław Nehrebecki), σχεδιαστές των δυο ηρώων οι Άλφρεντ Λέβικ (Alfred Ledwig) και Λέζεκ Λόρεκ (Leszek Lorek) ενώ τη μουσική έγραφε ο Βάλντεμαρ Καζανέτσκι (Waldemar Kazanecki). Ήταν μια παραγωγή των Στούντιο Κινουμένων Σχεδίων του Bielsko-Biała.Οι κεντρικοί ήρωες είναι δυο αγοράκια περίπου δέκα ετών: ο κοντός και λίγο χαζός Λόλεκ και ο ψηλός και νευρικός Μπόλεκ. Από το 1973 στην παρέα προστέθηκε και η φίλη τους Τόλα. Επίσης σε τουλάχιστον ένα επεισόδιο, εμφανίζεται ο ήρωας της παράλληλης πολωνικής σειράς κινουμένων σχεδίων, Ρεξ, όπως και οι Μπόλεκ και Λόλεκ εμφανίζονται εκεί.
Αστυνόμος Σαΐνης
Η ΕΡΤ μεταγλωττίζει την πασίγνωστη σειρά κινουμένων σχεδίων του 1983 (Inspecteur Gadget) και ξεκινά την προβολή της το 1985. Οι Πέμπτες και τα Σάββατα ανήκαν στον τρελό επιθεωρητή, ο οποίος μας κράτησε συντροφιά στα ελληνικά για 86 επεισόδια. Το χέρι του Δρ. MAD και ο γάτος του είναι ένα στοιχείο που άφηνε αποτύπωμα μυστηρίου στα παιδιά μέχρι και σήμερα…
Sport Billy
Ο Σπορτ Μπίλλυ κατάγεται από τον πλανήτη Όλυμπος που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ήλιου και μοιάζει στη Γη. Το αγαπημένο του σπορ είναι το ποδόσφαιρο. Πάντα έχει μαζί του το κίτρινο βαλιτσάκι του, το οποίο περιέχει διάφορα εργαλεία ανάλογα με τις ανάγκες του (από ρακέτα του τένις μέχρι αυτοκίνητο), τα οποία με το που τα βγάζει από την τσάντα του μεγεθύνονται…
Καμπαμαρού
Thundercats
Όταν ο Λάιονο έβγαζε το σπαθί του και φώναζε «Thunder, Thunder, Thunder, ThunderCats HOOOOOOO!» η δράση ξεκινούσε αφού οι υπόλοιποι σύντροφοι του ανταποκρίνονταν στον σήμα του σπαθιού του. Οι θάντερκατς έφυγαν από τον πλανήτη τους, την θαντέρα και εγκαταστάθηκαν στην Τρίτη γη όπου εκεί κυριαρχούσε ο Μάμρα μια υποχθόνια κακιά μούμια. Οι μάχες τους ομηρικές.
Μικρό μου Πόνυ
Το Μικρό μου Πόνυ ήταν μια από τις πιο δημοφιλής τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του ‘80.Η σειρά κινουμένων σχεδίων που έγινε αιτία για να ξεκινήσει κάπου στα τέλη του ’80 συλλογή με πολύχρωμα κουκλάκια πόνυ, κάθε παιδί που σεβόταν τον εαυτό του.
Ουράνια τόξα, ψυχεδέλεια με πανέμορφα πόνυ, αρμονία, αγάπη και γενικά possitive vibes, χαρακτήρισαν τη σειρά με την επίσης αλησμόνητη επιτυχία:
«Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ ήρθε η άνοιξη ξανά. Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ, γλύκαναν τα δειλινά Πάει το χιόνι! Πάει το χιόνι! Λιώνει στα βουνά. Μικρό μου πόνυ, μικρό μου πόνυ! Άνοιξη ήρθε ξανά», ήταν το χαρακτηριστικό τραγούδι που συνόδευε τις περιπέτειες των πόνυ.
Transformers
Δεν υπήρχε αγόρι την δεκαετία του 80 και του 90 που να μην βλέπει τρανσφόρμερς...Ο πόλεμος των δύο φυλών των ρομπότ των Ότομποτ και των Ντισέπτικονς ήταν καθηλωτικός και μάλιστα είχαν πολλούς κύκλους επεισοδίων. Ο αρχηγός των Ότομποτ ήταν ο Όπτιμους Πράιμ και των Ντισέπτικονς ο Μέγατρον οι οποίοι έδιναν ομηρικές μάχες.
G.I. Joe
Bravestarr (Σερίφης του Διαστήματος)
Η σειρά που προβλήθηκε αρχικά στην Ελληνική τηλεόραση κατά την τηλεοπτική χρονιά 1989-1990 από τον τηλεοπτικό New Channel και διάφορα τοπικά κανάλια ενώ πιο πριν έπαιζε σε βιντεοκασσέτες.
Χελωνονιντζάκια
Το New Channel επέλεξαν για να κάνουν την εμφάνιση τους το 1989 στο ελληνικό παιδικό κοινό ο Λεονάρντο, ο Ραφαέλο, ο Μικελάντζελο και ο Ντοναντέλο. Χελώνες μεταλλαγμένες που λάτρευαν την πίτσα και τα έβαζαν με τον Σρέντερ, τον Κραγκ που ήθελαν να έρθουν από την διάσταση Χ για να κατακτήσουν την γη.
Μάγια η Μέλισσα
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για την πιο γνωστή μέλισσα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα τη Μάγια Μέλισσα τη γνωρίσαμε το 1979 από την ΕΡΤ με την φωνή της Βάσιας Τριφύλλη και πετούσαμε μαζί της από λουλούδι σε λουλούδι έως το 1982. Αυτό, όμως, που για τους περισσότερους παραμένει άγνωστο είναι ότι η ιστορία της ξεκινά το 1912 και βασίζεται σε γερμανικό βιβλίο του Waldemar Bonsels.
Βενιαμίν (Goal)
Ροζ Πάνθηρας
Το 1983 βρίσκει την ΕΡΤ-2 να προβάλλει τη ροζ συμφορά και να κάνει τα ελληνόπουλα πολύ πιο χαρούμενα. Η τρομερή τζαζ μουσική που τον συνοδεύει μαζί με τις σκανταλιές του δίνει και έναν τόνο στην καλλιέργεια της μουσικής παιδείας των παιδιών. Πολλοί δε γονείς βάζουν και σήμερα τα παιδιά τους να βλέπουν ροζ πάνθηρα μόνο και μόνο για να ακούν αυτή την αξεπέραστη μουσική.Max (by) Bara
Μπαμπάρ
Ο Babar ήταν ένας χαρακτήρας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1931 στο παιδικό βιβλίο Histoire de Babar του Γάλλου Jean de Brunhoff. Η αγγλική του μετάφραση, The Story of Babar, εμφανίστηκε το 1933 με πρόλογο από τον A. A. Milne, συγγραφέα του Winnie-the-Pooh.
Στρουμφάκια
Την Τετάρτη, 2 Μαΐου 1984, η ΕΡΤ γράφει ιστορία στα παιδικά: αρχίζει να προβάλει τους 4 πρώτους κύκλους (από τους 9 της αμερικάνικης σειράς του 1981) των Στρουμφ μονοπωλώντας σχεδόν το παιδικό ενδιαφέρον! Τετάρτη και Σαββατοκύριακα τα παιδιά μαζεύονταν για να απολαύσουν τα 256 επεισόδια των Στρουμφ. Μάλιστα όταν είχε κυκλοφορήσει και ο αντίστοιχος δίσκος είχε γίνει ανάρπαστος. Δεν εννοείτο παιδικό πάρτυ χωρίς την μουσική των στρουμφς.
Αρκουδάκια της Αγάπης
Από τις πιο γλυκές παιδικές σειρές που ήταν σε VHS και είχαν τραβήξει τα βλέμματα των παιδιών της εποχής ήταν σίγουρα τα αρκουδάκια της αγάπης. Τα αρκουδάκια όταν ήθελαν να νικήσουν τους κακούς έπιαναν τα χέρια τους σχημάτιζαν αλυσίδα και πετούσαν από την κοιλιά τους την δύναμη αγάπης που είχε το καθένα.