Τον αποκαλούσαν «αβύθιστο» αλλά μόλις πέντε μέρες αφού σάλπαρε στο παρθενικό του ταξίδι, βυθίστηκε στον Ατλαντικό. Πάνω από 100 χρόνια μετά, 13 μυστήρια παραμένουν ακόμα άλυτα…
Ήταν όντως ο Τιτανικός;
Όλοι συμφωνούν στο γεγονός ότι ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο σάλπαρε στις 10 Απριλίου του 1912, το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σκοτώνοντας περίπου 1.500 ανθρώπους, από τους 2.223 που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο. Μέχρι αυτό το σημείο, συμφωνούν όλοι. Μερικοί επιμένουν ότι το πλοίο που βυθίστηκε δεν ήταν ο Τιτανικός, αλλά το σχεδόν ίδιο πλοίο R.M.S. Olympic. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το Olympic είχε υποστεί κάποιες ζημιές σε ένα ατύχημα ένα χρόνο πριν, αλλά οι ιδιοκτήτες, με στόχο να λάβουν περισσότερα χρήματα από τις αποζημιώσεις, το βάφτισαν Τιτανικό και το βύθισαν επίτηδες. Παρόλο που υπάρχουν πολλά κενά σε αυτή τη θεωρία, κάποιοι σειριακοί αριθμοί που βρέθηκαν σε απομεινάρια του πλοίου, την επιβεβαιώνουν.
Η φωτιά καταδίκασε το πλοίο;
Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ, φέρνει στο φως αξιόπιστες αποδείξεις ότι ο Τιτανικός είχε υποστεί ζημιές από μια φωτιά που έκαιγε ήδη για τρεις εβδομάδες πριν το πλοίο ξεκινήσει το ταξίδι του. Οι ζημιές θα μπορούσαν να είχαν αποδυναμώσει τον φλοιό του πλοίου, με αποτέλεσμα η σύγκρουση με το παγόβουνο να έγινε πολύ πιο καταστροφική.
Γιατί επιτάχυνε ο καπετάνιος;
Για αρκετές δεκαετίες, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ, άρχισε να επιταχύνει προς το παγόβουνο, επειδή ήθελε ο Τιτανικός να τερματίσει πρώτος στον προορισμό του, σε σχέση με το αδελφικό του πλοίο, το Olympic. Αλλά το 2004, η Γεωλογική Κοινότητα της Αμερικής, δημοσίευσε την ακαδημαϊκή έρευνα του μηχανικού Robert H. Essenhigh, η οποία υποστήριζε μια διαφορετική θεωρία: θεωρούσε ότι ο πραγματικός λόγος που ο καπετάνιος του Τιτανικού επιτάχυνε, ήταν για να κάψει τον άνθρακα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μπορέσει να ελέγξει τη φωτιά που αναφέραμε πρωτύτερα. Επίσης, έπαιξε ρόλο η πανσέληνος στην καταστροφή του Τιτανικού;
Γιατί το πλοίο έσπασε στα δύο;
Την 1η Σεπτεμβρίου το 1985, ο ωκεανογράφος Robert Ballard, ανακάλυψε συντρίμμια σε 4 χιλιόμετρα βάθος, συμπεραίνοντας ότι το πλοίο είχε σπάσει σε δύο κομμάτια πριν αρχίσει να βυθίζεται. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, όλοι θεωρούσαν ότι το πλοίο βυθίστηκε άθικτο, ακόμα και μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο. Η ανακάλυψη του Ballard οδήγησε σε μια νέα θεωρία: ότι αφού το πλοίο έσπασε σε δύο κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είχε πολλά λάθη και ελλείψεις στον σχεδιασμό του, καθώς και το ότι είχε κατασκευαστεί με πιο φθηνά υλικά.
Ο Τιτανικός βυθίστηκε από μια τορπίλη;
Η πλειονότητα του κόσμου πιστεύει ότι ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο στις, αλλά όχι όλοι. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Τιτανικός τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό U-boat. Αυτή η θεωρία δεν μοιάζει και πολύ απίθανη, αν αναλογιστεί κανείς ότι τρία χρόνια μετά, το 1915, ένα γερμανικό U-boat, όντως βύθισε ένα επιβατηγό πλοίο, το Lusitania. Είναι πολύ πιθανό επίσης, οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας να έχουν μπερδέψει τον Τιτανικό με το Lusitania, ή ακόμα και με το Olympic, που είχε επίσης συγκρουστεί με ένα στρατιωτικό σκάφος το 1911. Όπως και να έχει, η παρουσία πλοίων στην περιοχή που έπλεε ο Τιτανικός, θα δημιουργεί πάντα θεωρίες και ερωτήματα.
Υπήρξε όντως παγόβουνο;
Αν υποθέσουμε ότι ο Τιτανικός δεν συγκρούστηκε ούτε τορπιλίστηκε από κάποιο άλλο πλοίο, τότε μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο, σωστά; Όχι απαραίτητα. Ο επαγγελματίας ναυτικός Captain L.M. Collins, υποστηρίζει ότι αν ο Τιτανικός όντως χτύπησε πάνω σε ένα παγόβουνο, τότε θα είχε βυθιστεί σε μερικά λεπτά. Ο Collins και οι ακόλουθοί του πιστεύουν ότι το πλοίο συγκρούστηκε με μια παγονησίδα που είχε ταξιδέψει από τον Αρκτικό, στον Ατλαντικό Ωκεανό.