Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Πού βρίσκεται το Σουρινάμ;



Το Σουρινάμ είναι χώρα. Και όσο κι αν παραπλανά το όνομά του, δεν βρίσκεται στην Ασία. Είναι στη Νότια Αμερική. Συνορεύει δυτικά με τη Γουιάνα, ανατολικά με τη Γαλλική Γουιάνα και νότια με τη Βραζιλία. Από Βορρά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Αποτελεί τη μικρότερη σε έκταση χώρα στη Νότια Αμερική, με πληθυσμό 587.000 κατοίκους (σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2020).



Πρωτεύουσά του είναι το Παραμαρίμπο, το ιστορικό κέντρο της οποίας έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO (το 2002) Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Στο Σουρινάμ η επίσημη γλώσσα είναι τα Ολλανδικά. Ωστόσο ομιλείται ευρέως και η αγγλική.






Οι κάτοικοί της είναι ένα συνονθύλευμα λαών: Κρεολοί, Ινδοί και Ινδονήσιοι.

Αρχικά το Σουρινάμ ήταν κτήση των Άγγλων, οι οποίοι το παραχώρησαν το 1667 στους Ολλανδούς με αντάλλαγμα το Νέο Άμστερνταμ, δηλαδή τη σημερινή Νέα Υόρκη. Έκτοτε η περιοχή ονομάστηκε Ολλανδική Γουιάνα, ακολουθώντας το μοτίβο των γειτονικών: Γαλλική Γουιάνα και Βρετανική Γουιάνα.

Όπως ήταν συνηθισμένο εκείνη την εποχή, οι κατακτητές έφεραν δούλους από την Αφρική για να καλλιεργήσουν τις φυτείες και έτσι εισήλθε ένα μεγάλο κύμα Αφρικανών, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου αναμείχθηκαν με τους Ευρωπαίους. Οι σκλάβοι όμως άρχισαν να δραπετεύουν από τους αφέντες τους και δημιούργησαν δικές τους κοινότητες στη ζούγκλα, αναπτύσσοντας τον δικό τους πολιτισμό. Αυτοί είναι γνωστοί ως Maroons. Αργότερα στην χώρα εισήλθαν Ινδοί και Ινδονήσιοι ως μετανάστες για την εύρεση εργασίας.

Το 1948 η χώρα μετονομάστηκε σε Σουρινάμ και το 1975 έγινε ανεξάρτητο κράτος.

Το Σουρινάμ αποτελείται από μια τεράστια έκταση τροπικού δάσους. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά χωριά στα οποία οι συνθήκες είναι πρωτόγονες και οι κάτοικοι διατηρούν την οργάνωση και τις ιεραρχίες των παλιών φυλετικών οικισμών.



Η χώρα είναι πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητά της. Πολλοί είναι οι εξερευνητές που την επισκέπτονται με αφορμή τα παρθένα τροπικά δάση στην περιοχή του Αμαζονίου και τον μεγάλο αριθμό καταφυγίων άγριας ζωής.

Πάντως, όσον αφορά στην εγκληματικότητα, το Σουρινάμ κατέχει υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αφού στη χώρα “ανθεί” το trafficking. Επιπλέον, αποτελεί δίοδο για τη μεταφορά ναρκωτικών στην Ευρώπη μέσω Ολλανδίας.

perierga120.blogspot.com////

Comments