Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Ποια είναι η μοναδική χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτει τακτικό στρατό;




Βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, λίγο νοτιότερα από τον Αρκτικό κύκλο, ανάμεσα στη Γροιλανδία, τη Σκοτία, τις Νήσους Φερόες και τη Νορβηγία.

 Θεωρείται ότι ανήκει στην Ευρώπη και όχι τη Βόρειο Αμερική, όπως η γειτονική της Γροιλανδία, αν και γεωλογικά δεν ανήκει σε καμία από τις δύο αυτές ηπειρωτικές πλάκες. Είναι το 18ο σε έκταση νησί στον κόσμο και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τη Μεγάλη Βρετανία.



Ο λόγος για την Ισλανδία, που έχει τον μικρότερο πληθυσμό από κάθε άλλο μέλος του NATO (353.070 κάτοικους, με βάση εκτιμήσεις του 2018) και είναι η μόνη χώρα-μέλος χωρίς τακτικό στρατό. Διαθέτει όμως σώμα ακτοφυλακής και ομάδα ειδικών αποστολών. Ωστόσο ως το 2006 έδρευε στο Κέφλαβικ στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ επανδρωμένη από τις Η.Π.Α.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Ισλανδία ήταν μία από τις 12 χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής που υπέγραψαν πρώτες την συμμαχία τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσινγκτον. Οι άλλες 11 ήταν το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Δανία, οι Η.Π.Α., η Ιταλία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.

Κατά τα άλλα, η Ισλανδία κατέχει υψηλή οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ισότητα. Με βάση τους οικονομικούς δείκτες, είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2016 κατατάχθηκε στην 9η θέση των πιο ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο από τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης.
perierga120.blogspot.com////

Comments