Οκτωβρίου 14, 2022

Η Τζάκι εξηγεί γιατί επέλεξε τον Ωνάση



Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι χαμογελάει καθώς αναχωρεί από ιδιωτική πασχαλινή λειτουργία στο σπίτι της οικογένειάς της στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, τον Απρίλιο του 1963. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ταξίδεψε μέχρι τους ναούς του Ανγκόρ Βατ στην Καμπότζη, σε ένα ταξίδι που κατέκλυσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μαζί με τον Ντέιβιντ Ορμσμπαϊ Γκορ, φίλο της και επίσης χήρο. Η επιστολή στην οποία λέει «όχι» στην πρόταση γάμου του θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο τον Μάρτιο.

Tον Νοέμβριο του 1967, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της, η Τζάκι Κένεντι ταξίδεψε μέχρι τους ναούς του Ανγκόρ Βατ στην Καμπότζη σε ένα ταξίδι που κατέκλυσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μαζί με τον Ντέιβιντ Ορμσμπαϊ Γκορ, φίλο της και επίσης χήρο. Πολλοί πιστεύαν ότι οι δύο τους συνδέονταν ερωτικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο Ντέιβιντ Ορμσμπαϊ Γκορ, πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον, της πρότεινε γάμο αλλά εκείνη είπε «όχι». Σε μία ιδιόχειρη επιστολή, που είναι γεμάτη με πάθος ακόμα και ωμότητα, του εξηγούσε γιατί θα επρόκειτο να πει το «ναι» στον Αριστοτέλη Ωνάση.

Η επιστολή αυτή είναι μία από τις πολλές επιστολές που βρέθηκαν κλειδωμένες σε δερμάτινες βαλίτσες τον περασμένο μήνα στο οικογενειακό σπίτι του Ορμσμπαϊ Γκορ, ο οποίος πέθανε το 1985. Τον ερχόμενο μήνα πρόκειται να δημοπρατηθούν στο Λονδίνο από τον εγγονό του. Στην πραγματικότητα, οι επιστολές αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο μίας από τις διασημότερες γυναίκες της εποχής. Ανάμεσά τους και μία επιστολή που έστειλε στον Ορμσμπαϊ Γκορ, γνωστό και ως λόρδο Χάρλεχ, στις 13 Νοεμβρίου 1968, ένα μήνα από τον γάμο της με τον Ωνάση και πέντε μήνες μετά τη δολοφονία του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.

Σε αυτό το γράμμα η Τζάκι αναφέρεται εκτενώς στον μεγάλο σύνδεσμο και την αγάπη που ένιωθε για τον Βρετανό, η γυναίκα του οποίου είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Μάιο του 1967. «Γνωρίσαμε τόσα πολλά και μοιραστήκαμε και χάσαμε τόσα πολλά μαζί. Ελπίζω πως ο σύνδεσμος της αγάπης και του πόνου δεν πρόκειται να κοπεί ποτέ».

Επίσης γράφοντας από τη θαλαμηγό της στην Ελλάδα, σε επιστολόχαρτο που φέρει το θυρεό του πλοίου, η Τζάκι λέει: «Είσαι σαν τον αγαπημένο μου αδελφό και μέντορα και το μοναδικό αυθεντικό πνεύμα που γνωρίζω, όπως ήσουν και με τον Τζακ».

«Το αποφάσισα»

Σε μία άλλη της επιστολή προσπαθεί να εξηγήσει γιατί παντρεύτηκε τον Ωνάση. «Παρακαλώ γνώριζε –κι εσύ από όλους τους ανθρώπους πρέπει να το γνωρίζεις– ότι τελικά ποτέ δεν μπορούμε να δούμε μέσα στην καρδιά του άλλου. Με γνωρίζεις και πρέπει να γνωρίζεις ότι αυτός που περιγράφεις στο γράμμα σου δεν είναι κάποιος που θα μπορούσα να παντρευτώ», ενώ σε άλλο γράμμα της γράφει ότι ο Ωνάσης είναι «μοναχικός και θέλει να με προστατεύσει από τη μοναξιά. Μόνο εγώ αποφασίζω αν μπορεί να το κάνει και το αποφάσισα». Ο Ορμσμπαϊ Γκορ ήταν παλιός φίλος του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, η μικρότερη αδελφή του οποίου, η Κικ, είχε παντρευτεί τον πρώτο του ξάδελφο. Μετά την εκλογή του νεαρού προέδρου το 1960 ο Βρετανός πρωθυπουργός Χάροντ Μακ Μίλαν έστειλε τον Ορμσμπαϊ Γκορ πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ουάσιγκτον. Οι δύο άνδρες συνήψαν πολύ στενές σχέσεις και ο πρόεδρος Κένεντι τον συμβουλευόταν για όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα κατά την πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1962 αλλά και κατά τις διαπραγματεύσεις για το Βιετνάμ και τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι, μάλιστα, έλεγε ότι ο Ορμσμπαϊ Γκορ ήταν «σχεδόν μέλος της κυβέρνησης» όπως και ότι η κρίση του και η γνώμη του έχαιραν μεγάλης εκτίμησης. Ο Βρετανός πρεσβευτής κληρονόμησε τον τίτλο ευγενείας του λόρδου Χάρλεχ όταν πέθανε ο πατέρας του το 1964, ενώ ο εγγονός του Τζάσετ, ο οποίος με τη σειρά του κληρονόμησε τον τίτλο πριν από έναν χρόνο, είναι αυτός που εκποιεί τις επιστολές. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, θα εκτεθούν στις 2 Μαρτίου στον οίκο δημοπρασιών Bonhams στη Νέα Υόρκη. Συνολικά, πρόκειται για 18 ιδιόχειρες επιστολές και ένα γράμμα στη γραφομηχανή από την Τζάκι Κένεντι προς τον Ορμσμπαϊ Γκορ και διάφορα άλλα έγραφα. Ανάμεσά τους ένα πάσο που του επέτρεπε την είσοδο στον Λευκό Οίκο στις 23 Νοεμβρίου του 1963, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Κένεντι, μία επιστολή του Ρόμπερτ Κένεντι, την οποία υπογράφει «Μπόμπι», αλλά και οδηγίες για την κηδεία του τελευταίου.

{getWidget} $results={3} $label={Fashion} $type={list1}

recent posts

news

NEPIT-1