,

Ερευνήτρια του Harvard ισχυρίζεται ότι υπάρχουν 8 τύποι δύσκολων ανθρώπων – Αυτός είναι ο χειρότερος...



 Το να πρέπει να συνεργαστούμε με ανθρώπους που δεν ταιριάζουμε είναι κομμάτι της ζωής μας, το οποίο πρέπει να αποδεχτούμε. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεχόμαστε κάθε είδους παράλογη συμπεριφορά.

Η Amy Gallo συγγραφέας, life coach και συνεργάτιδα του Harvard Business Review, στη διάρκεια της έρευνάς της για το βιβλίο της αναγνώρισε 8 τύπους «δύσκολων ανθρώπων» και ισχυρίζεται πως το πρώτο βήμα για να καταφέρουμε να συναναστραφούμε μαζί τους είμαι να τους αναγνωρίσουμε, ώστε να ξέρουμε με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε. Μάλιστα, θεωρεί πως ένας από αυτούς είναι ο χειρότερος.

Οι 8 τύπου δύσκολων ανθρώπων

Ο ανασφαλής προϊστάμενος

Μπορεί να είναι ένας μάνατζερ που σας δημιουργεί άγχος με την δυσκολία του να πάρει αποφάσεις ή να σας έχει οδηγήσει σε σημείο να αμφισβητείτε κάθε σας κίνηση. Αν, μάλιστα, σας βλέπει ως απειλή ίσως εσκεμμένα να υποσκάπτει την ανέλιξή σας.

Ο απαισιόδοξος συνάδελφος

Ο άνθρωπος που διαρκώς καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους όλα μπορούν να πάνε στραβά. Μοιάζει σαν να μην μπορεί ποτέ του να βρει κάτι θετικό και να κρατά μια ομπρέλα βροχής στη λιακάδα.

 Το θύμα

Είναι και αυτός απαισιόδοξος και θεωρεί πως όλοι έχουν στόχο να τον καταστρέψουν. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του και κατηγορεί τους άλλους όταν κάτι πάει στραβά.

Ο «τα ξέρω όλα»

Σίγουρα έχετε και εσείς συναντήσει έναν τέτοιο. Θεωρεί πως είναι ο εξυπνότερος από όλους και ότι γνωρίζει κάθε πεδίο πολύ καλύτερα από τους άλλους. Δεν διστάζει μάλιστα στις συζητήσεις να διακόπτει τους άλλους, για να πει την άποψή του – ακόμα κι αν αυτή είναι λανθασμένη.

Ο «ξέρεις τι έχω περάσει εγώ»

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει πράγματα στην καριέρα τους, κάνοντας αρκετές θυσίες, μόνο και μόνο για να συμπεριφέρονται άσχημα στους υφισταμένους τους. Μπορεί να είναι ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι μέντορας και δάσκαλος, αλλά στην πραγματικότητα κάνει τη ζωή των συναδέλφων του λιγότερο ευχάριστη.

Ο προκατειλημμένος

Είναι εκείνος ο άνθρωπος που όποιο σχόλιο και να κάνει, με όποιον τρόπο κι αν το σκέφτεται, ο λόγος του τελικά θα είναι ανάρμοστος και η συμπεριφορά του θα πληγώνει τους άλλους.

Ο παρτάκιας

Ο άνθρωπος που ό,τι κι αν γίνει βάζει πάνω από όλα την καριέρα του – ακόμα κι αν χρειάζεται να πατήσει επί πτωμάτων για να τα καταφέρει. Οι μικροπολιτικές και οι πισώπλατες μαχαιριές είναι το στοιχείο του.

Ο παθητικά επιθετικός

Σύμφωνα με τη συγγραφέα αυτός είναι και ο χειρότερος τύπος δύσκολου ανθρώπου, καθώς τον συναντάμε πολύ συχνά και δεν μπορούμε να τον διακρίνουμε καθαρά. Ακόμα και στον τύπο του «παρτάκια» ή του «προκατηλλειμένου» αντιλαμβανόμαστε τη συμπεριφορά και μπορούμε να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Στην περίπτωση της παθητικής επιθετικότητας, όμως, ο άνθρωπος εμφανίζεται συμπονετικός και με κατανόηση, αλλά στη συνέχεια αλλάζει. Ταυτόχρονα, δεν φανερώνει ποτέ τις πραγματικές του προθέσεις, ενώ συχνά λέει άλλα μπροστά και άλλα πίσω από την πλάτη σας.

Τι προτείνει η ειδικός για να τον αντιμετωπίσετε;

«Αρχικά, μην τον χαρακτηρίζετε ως “παθητικά επιθετικό”. Όχι μόνο δεν θα το δεχτεί, αλλά θα κάνει πιο έντονη τη λανθασμένη συμπεριφορά. Έπειτα, πριν απαντήσετε σε κάποιο από τα σχόλιά του, θυμηθείτε να εστιάσετε σε αυτά που λέει και όχι στον τρόπο που τα λέει. Ανακαλύψτε την πραγματική ερώτηση που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά του, ώστε να εστιάσετε στο πραγματικό πρόβλημα. Τέλος, επικεντρωθείτε στο τι συμβαίνει μπροστά σας. Έτσι δεν θα κάνετε λανθασμένες υποθέσεις ούτε θα “σπάτε” το στομάχι σας σκεπτόμενες το τι ήθελε ο άλλος να πει ή το τι σκεφτόταν πραγματικά. Εξηγήστε τους τι ακριβώς σας πείραξε, με ήρεμο και όχι επικριτικό ύφος, αλλά και πώς αυτή η συμπεριφορά επηρέασε την απόδοση της ομάδας και τη δική σας».

perierga120.blogspot.com////

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια