Ο σημαντικότερος ποταμός της Πελοποννήσου. Το όνομά του ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα «αλφάνω», που σημαίνει πλουτοδοτώ, προσφέρω πλούτο, εξ ου και η λέξη «τιμαλφή». Λατρευόταν κυρίως στην Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία. Κάποτε σκότωσε τον αδελφό του Κέρκαφο και τον καταδίωκαν οι Ερινύες. Φτάνοντας στον ποταμό Νίκτυμο, έπεσε μέσα κι από τότε πήρε το όνομάτου.
Σύμφωνα με έναν από τους μύθους που κυκλοφορούν, ο Αλφειός ο γιος του Ωκεανού και της Τηθύος ερωτεύτηκε τη Νύμφη της Αχαΐας, Αρέθουσα. Εκείνη, όμως, δεν τον ήθελε και για να γλυτώσει από τον ενοχλητικό κι ερωτευμένο άνδρα, ζήτησε τη βοήθεια της θεάς Άρτεμης.
Η θεά, τότε, την τύλιξε σε ένα σύννεφο και τη μετέφερε στην Ορτυγία, νησάκι απέναντι από τις Συρακούσες, όπου τη μεταμόρφωσε σε πηγή. Ο Αλφειός περιπλανιόταν απελπισμένος για τον χαμένο του έρωτα, μέχρι που ο Δίας τον λυπήθηκε και τον μεταμόρφωσε στο μεγάλο ποταμό της Πελοποννήσου.
Εκεί, σχηματίζεται το Δέλτα, ένας υδροβιότοπος κοντά στο χωριό Επιτάλιο, ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000, που προστατεύεται και από τη συνθήκη Ramsar. Αμμώδεις όχθες, στενές νησίδες άμμου, χαμηλή βλάστηση αλλά και πλατάνια, σε συνδυασμό με τα υπέροχα χρώματα της φύσης συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο...