Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Η NASA αποκαλύπτει 30 εκθαμβωτικές νέες διαστημικές εικόνες Hubble για μια επική επέτειο




Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιορτάζει 30 χρόνια σε τροχιά με φρέσκια ματιά σε υπέροχα νεφελώματα, αστέρια και γαλαξίες.

Πλανητικό νεφέλωμα NGC 40

Προς τιμήν της 30ης επετείου του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, η NASA αποκάλυψε 30 πρόσφατα επεξεργασμένες εικόνες διαστημικών αντικειμένων από τον κατάλογο Caldwell, μια συλλογή από αστρικά σμήνη, νεφελώματα και γαλαξίες που είναι αρκετά φωτεινά ώστε να εντοπίζονται από ερασιτέχνες αστρονόμους. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορείτε να απολαύσετε τις εκδόσεις του Hubble, μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να τις βρείτε μόνοι σας με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Αυτή η φάντασμα είναι το πλανητικό νεφέλωμα NGC 40, γνωστό και ως Caldwell 2. "Ένα κέλυφος αερίου διαστέλλεται προς τα έξω από το κεντρικό αστέρι του νεφελώματος, το οποίο έχει φτάσει στο τελικό στάδιο της ζωής του", ; είπε η NASA.
hubble30bngc869-wfpc2-crop-final-blue
2 από 30NASA, ESA και S. Casertano (Space Telescope Science Institute). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Γραφικά αστέρια του Διπλού Σμήνους

Αυτά τα ουράνια βεγγαλικά είναι το Caldwell 14, πιο γνωστό ως το Διπλό Σμήνος του αστερισμού του Περσέα. "Με γυμνό μάτι, τα δύο σμήνη μοιάζουν με ένα μεγάλο θολό κομμάτι, αλλά τα κιάλια και τα τηλεσκόπια χωρίζουν όμορφα το ζευγάρι, παρέχοντας όμορφη θέα αυτού του ουράνιου θησαυρού". είπε η NASA.

hubble30cngc147-wfc3-centerflatcrop-final
3 από 30NASA, ESA και A. Ferguson (Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Ινστιτούτο Αστρονομίας). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Νάνος εκθαμβωτικός γαλαξίας

Ο Caldwell 17 είναι ένας νάνος γαλαξίας που ονομάζεται NGC 147. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο δύσκολα αντικείμενα Caldwell για εύρεση. «Οι νάνοι δορυφορικοί γαλαξίες τείνουν να φαίνονται πολύ διάχυτοι και αμυδρά, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν (ειδικά σε φωτορυπασμένους ή μουντούς ουρανούς)». είπε η NASA. Θα χρειαστείτε μια σκοτεινή περιοχή και ένα αξιοπρεπές τηλεσκόπιο για να βρείτε αυτόν τον υπέροχο γαλαξία.

hubble30dngc185-wfc3-center-flat-final
4 από 30

Ενεργός γαλαξίας NGC 185

Αυτό το ασαφές θαύμα είναι ο νάνος γαλαξίας NGC 185 και καταγράφεται στη θέση 18 στον κατάλογο Caldwell. Η NASA προτείνει να το εντοπίσετε με ισχυρά κιάλια. Μπορεί να βρεθεί να κρύβεται στην Κασσιόπη.

hubble30engc5005-acs-newhp-final
5 από 30

Γραφικός σπειροειδής γαλαξίας NGC 5005

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στην καρδιά του NGC 5005, ενός υπέροχου σπειροειδούς γαλαξία που είναι ο Caldwell 29. Η NASA είπε να κοιτάξετε στον αστερισμό Cane Venatici με ένα μικρό τηλεσκόπιο για να βρείτε αυτό.

hubble30fngc4559-wfpc2-2hdr-crop-2-final
6 από 30NASA, ESA και S. Smartt (The Queen's University of Belfast)· Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Σπείρα στον ουρανό

Ο NGC 4559 (Caldwell 36) είναι ένα λαμπερό παράδειγμα σπειροειδούς γαλαξία. Ο πυρήνας και μερικοί από τους βραχίονες του είναι ορατοί σε αυτήν την εικόνα του Hubble. Χρειάζεται ένα τηλεσκόπιο μεσαίου μεγέθους για να το βρει.

hubble30gngc3626-wfc3-6crop-final-2
7 από 30NASA, ESA και P. Erwin (Ινστιτούτο Max Planck για Εξωγήινη Φυσική). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Γαλαξιακή διόγκωση στο NGC 3626

Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 3626 (Caldwell 40) φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό κέντρο γνωστό ως γαλαξιακό εξόγκωμα. "Αυτή η δομή είναι μια πυκνά γεμάτη περιοχή από αστέρια που περικλείει την καρδιά ενός σπειροειδούς γαλαξία", είπε η NASA. "Τα περισσότερα γαλαξιακά εξογκώματα φιλοξενούν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, με τις μάζες της μαύρης τρύπας και του εξογκώματος συνήθως συνδεδεμένες (τα μεγαλύτερα εξογκώματα φιλοξενούν πιο τερατώδεις μαύρες τρύπες)."

hubble30hngc5248-wfc3-wfpc2-4flatcrop2-final
8 από 30NASA, ESA, J. Lee (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια) και A. Filippenko (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Μπέρκλεϋ). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Το ένδοξο NGC 5248 και οι αστερίες του

Οι σπειροειδείς γαλαξίες είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που υπάρχουν στο διάστημα. Το NGC 5248 (Caldwell 45) είναι ένα άλλο εξαιρετικό παράδειγμα. Η NASA φώναξε την αξιοσημείωτη δομή δακτυλίου γύρω από τον πυρήνα της, υποδεικνύοντας τη δραστηριότητα εκρήξεως αστεριών. "Οι περιοχές αστεριών είναι τοποθεσίες όπου σχηματίζονται αστέρια με πολύ υψηλότερο ρυθμό από το συνηθισμένο", είπε το πρακτορείο.

hubble30iic1613-wfc3-mos-1pi-flat-final
9 από 30NASA, ESA και J. Holtzman (Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Ο άπιαστος γαλαξίας IC 1613

Είστε έτοιμοι για μια πρόκληση; Στη συνέχεια, προσπαθήστε να βρείτε τον νάνο γαλαξία IC 1613, επίσης γνωστό ως Caldwell 51, στον αστερισμό του Κήτου. «Το Caldwell 51 είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και είναι ένα από τα πιο άπιαστα αντικείμενα Caldwell», είπε η NASA. "Εμφανίζεται ως μια εξαιρετικά αχνή και διάχυτη μουντζούρα στον ουρανό, ακόμα και όταν την βλέπουμε από τηλεσκόπια μεσαίου μεγέθους." Το Hubble μπόρεσε να το βρει, αλλά είναι δύσκολο για τους ερασιτέχνες.

hubble30jngc4697-acs-7-final
10 από 30NASA, ESA και C. Sarazin (Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια)· Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Λαμπερός γαλαξίας Caldwell 52

Ο Caldwell 52 (NGC 4697) είναι ένας ελλειπτικός γαλαξίας που βρίσκεται 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. «Ο πυρήνας του γαλαξία μπορεί να εντοπιστεί με ένα μικρό τηλεσκόπιο σε έναν προαστιακό ουρανό. Από μια πιο σκοτεινή τοποθεσία, ο γαλαξίας εμφανίζεται ως ένα επίμηκες κομμάτι fuzz," είπε η NASA.

hubbble30kngc3115-acs-new-cropflat-medres
11 από 30NASA, ESA και J. Erwin (Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Φακοειδής γαλαξίας NGC 3115

Ο Caldwell 53 (NGC 3115) είναι ένα παράδειγμα φακοειδούς γαλαξία. Θα σημειώσετε ότι δεν έχει τους πιτσίλους τοξωτούς βραχίονες ενός σπειροειδούς γαλαξία. Η NASA είπε, "Αυτός ο γαλαξίας, όπως και οι περισσότεροι του είδους του, φιλοξενεί έναν ηλικιωμένο αστρικό πληθυσμό και έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν όλο το υλικό σχηματισμού άστρων. "

hubble30lngc246-wfpc2-2crop-cfinal
12 από 30NASA, ESA, J. Westphal (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια) και K. Werner (Eberhard Karls Universitat). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Νεφέλωμα με τα μπλουζ

Το πλανητικό νεφέλωμα NGC 246 (Caldwell 56) παίρνει μια μπλε απόχρωση σε αυτήν την επεξεργασμένη εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. "Τα πλανητικά νεφελώματα ονομάζονται έτσι επειδή όταν παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά μέσω των πρώιμων τηλεσκοπίων, έμοιαζαν με πλανήτες". είπε η NASA. "Ωστόσο, ένα πλανητικό νεφέλωμα είναι στην πραγματικότητα το τελικό στάδιο στην εξέλιξη ενός αστεριού που μοιάζει με τον ήλιο μας".  

hubble30mngc2360-acs-1-flat
13 από 30NASA, ESA και T. von Hippel (Embry-Riddle Aeronautical University). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Το σύμπλεγμα της Caroline

Αυτή η λαμπρή συλλογή αστεριών έχει πολλά ονόματα: Caldwell 58, NGC 2360 ή Caroline's Cluster. Το αστρικό σμήνος ονομάστηκε από τη Γερμανίδα αστρονόμο Caroline Herschel, η οποία το ανακάλυψε το 1783. «Το Caldwell 58 είναι ένα ανοιχτό σμήνος — μια ομάδα αστεριών που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους από τη βαρύτητα», Η NASA είπε.  

hubble30nngc5694-wfpc2-5flatokcrop2-mstr-otherpi-final-1041
14 από 30NASA, ESA, G. Fahlman (Dominion Astrophysical Observatory), R. Ibata (Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου) και F. Ferraro (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Caldwell 66

Προσπαθήστε να δείτε το Caldwell 66. Το σφαιρικό σμήνος NGC 5694 βρίσκεται 100.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Ύδρας. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα μικρό τηλεσκόπιο για να το εντοπίσετε. Το Hubble κατάφερε να απαθανατίσει αυτήν την υπέροχη θέα.

hubble30ongc6729-wfpc2-field1-1color-cropfinal
15 από 30NASA, ESA και K. Stapelfeldt (Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Θολό νεφέλωμα ανάκλασης NGC 6729

Αυτό το απόκοσμο νεφέλωμα είναι το Caldwell 68 (NGC 6729). "Τα νεφελώματα ανάκλασης είναι αστεροειδή νέφη αερίου και σκόνης που λάμπουν με την ενέργεια που εκπέμπεται από ένα καυτό, κοντινό αστέρι", είπε η NASA περιγράφοντας το νεφέλωμα ως μέρος του καταλόγου Caldwell με διαστημικά αντικείμενα που απεικονίζονται από το Hubble.

hubblepngc2477-wfpc2-field2-2flat-final
16 από 30NASA, ESA και T. von Hippel (Embry-Riddle Aeronautical University). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Ο χώρος αστράφτει

Το ανοιχτό αστρικό σμήνος NGC 2477 παρατίθεται στο 71 στον κατάλογο Caldwell με διαστημικά αντικείμενα ορατά στους ερασιτέχνες αστρονόμους. Αυτή η εικόνα του Hubble υποβλήθηκε σε νέα επεξεργασία προς τιμήν της 30ης επετείου του διαστημικού τηλεσκοπίου το 2020.

hubble30qngc55-acs1-new-flatcrop-final
17 από 30NASA, ESA, R. de Jong (Leibniz-Institute for Astrophysics Potsdam [AIP]) και G. Illingworth (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σάντα Κρουζ). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

συννεφιασμένος γαλαξίας

Αυτός ο υποτιμημένος γαλαξίας είναι μια ομορφιά. Γνωστό ως Caldwell 72 ή NGC 55, βρίσκεται 6,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Γλύπτης.

hubble30rngc1851-wfc3-flatcrop-final
18 από 30NASA, ESA και G. Piotto (Πανεπιστήμιο της Πάντοβας). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Ασαφές σμήνος NGC 1851

Το Hubble μας φέρνει αυτή τη λαμπερή ματιά στο Caldwell 73 (NGC 1851), ένα πυκνό σφαιρικό σμήνος αστεριών. Η NASA είπε ότι "μπορεί να εντοπιστεί μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια, που εμφανίζεται ως ένα ασαφές κομμάτι φωτός." Ένα τηλεσκόπιο θα σας βοηθήσει να το ξεκαθαρίσετε.

hubble30sngc6231-wfpc2-5flat-final
19 από 30NASA, ESA και J. Maiz Apellaniz (Κέντρο Αστροβιολογίας [CSIC/INTA]). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Αστρικό σμήνος που αναβοσβήνει NGC 6231

Αυτή η κλασική εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble του αστρικού σμήνος Caldwell 76 (NGC 6231) μοιάζει σαν να λάμπει.

hubble30tngc6541-wfc3-1cropflat-final
20 από 30NASA, ESA και G. Piotto (Πανεπιστήμιο της Πάντοβας). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Σφαιρικό αστρικό σμήνος Caldwell 78

Αυτό το σφαιρωτό αστρικό σμήνος μπορεί να μοιάζει με ένα προηγούμενο που είδατε, το Caldwell 73, αλλά είναι διαφορετικό. Αυτό είναι το Caldwell 78 (NGC 6541) και φαίνεται καλύτερα μέσω ενός μικρού τηλεσκοπίου για να εκτιμηθούν τα εκθαμβωτικά χαρακτηριστικά του. Ή μπορείτε απλώς να κοιτάξετε επίμονα αυτήν την εικόνα του Hubble.

hubble30ungc6352-7new-3filters-flat-final
21 από 30NASA, ESA, A. Sarajedini (Florida Atlantic University), A. Kong (Εθνικό Πανεπιστήμιο Tsing Hua) και G. Piotto (Πανεπιστήμιο της Πάντοβας). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Caldwell 81

Μάλλον είστε πολύ καλοί στο να εντοπίζετε σφαιρωτά αστρικά σμήνη μέχρι τώρα. Αυτή η εικόνα του Hubble δείχνει Caldwell 81, επίσης γνωστό ως NGC 6352. Σύμφωνα με τη NASA, είναι περίπου 12 δισεκατομμυρίων ετών.

hubble30vngc6193-newflat-final
22 από 30NASA, ESA και J. Maiz Apellaniz (Κέντρο Αστροβιολογίας [CSIC/INTA]). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

30 αστέρια σε ένα σύμπλεγμα

Το Caldwell 82 (NGC 6193) είναι ένα αστρικό σμήνος με λίγο χώρο αγκώνων. Έχει περίπου 30 αστέρια, τα οποία αποτυπώνονται με υπέροχη λεπτομέρεια σε αυτήν την εικόνα Hubble που κυκλοφόρησε το 2020 για την 30ή επέτειο του διαστημικού τηλεσκοπίου.

hubble30ngc4945-wfpc2-2-final-crop
23 από 30NASA, ESA και H. Falcke (Ινστιτούτο Max Planck για τη Ραδιοαστρονομία). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Όπως ο Γαλαξίας μας

Ο φραγμένος σπειροειδής γαλαξίας Caldwell 83 ή NGC 4945, θα πρέπει να σας θυμίζει το σπίτι. Είναι ένας γαλαξίας που μοιάζει πολύ με τον δικό μας Γαλαξία. 

hubble30wngc5286-wfc3-acs-4crop-final
24 από 30NASA, ESA, A. Sarajedini (Florida Atlantic University) και G. Piotto (Πανεπιστήμιο της Πάντοβας). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Έναστρο σμήνος

Ο κατάλογος αντικειμένων Caldwell που μπορούν να εντοπιστούν από ερασιτέχνες αστρονόμους είναι γεμάτος αστρικά σμήνη, συμπεριλαμβανομένου αυτού όπως φαίνεται από το Hubble. Caldwell 84 έχει ένα υπέροχο στρογγυλό σχήμα και είναι επίσης γνωστό ως NGC 5286.

hubble30xngc1261-wfc3-acs-2flat-final
25 από 30NASA, ESA, G. Piotto (Πανεπιστήμιο της Πάντοβα) και A. Sarajedini (Florida Atlantic University). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Διασκεδαστικό σύμπλεγμα αστεριών

Caldwell 87 (ή NGC 1261) δείχνει μια άλλη υπέροχη θέα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ενός σφαιρωτού αστρικού σμήνος. Οι παρατηρήσεις του Hubble για αστρικά σμήνη όπως αυτό βοηθούν τους αστρονόμους να τα κατανοήσουν καλύτερα. "Φαίνεται ότι πολλά σφαιρικά σμήνη περιέχουν αστέρια με ποικίλη χημική αφθονία, υποδηλώνοντας ότι τα αστέρια είναι διαφορετικής ηλικίας", είπε η NASA.

hubble30yngc6087-wfc3-ir-bwcrop-final
26 από 30NASA, ESA και A. Riess (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Ένα φωτεινό αστέρι

Υπάρχουν περίπου 40 αστέρια στο ανοιχτό σμήνος Caldwell 89 (NGC 6087). Υπάρχει ένα ιδιαίτερα φωτεινό αστέρι με το όνομα S Normae που λάμπει σε αυτήν την εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

hubble30zngc2516-wfpc2-fieldright-3flat-final
27 από 30NASA, ESA, R. Griffiths (Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon); S. Casertano (Space Telescope Science Institute) και J. MacKenty (Space Telescope Science Institute). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Ω κυψέλη

Το αστρικό σμήνος Caldwell 96 (NGC 2516) είναι επίσης γνωστό ως Νότια Κυψέλη. Η NASA το περιέγραψε ως ένα "σμήνος αστεριών χαλαρά δεμένο". Είναι φωτεινό και φαίνεται καλύτερα μέσω τηλεσκοπίου.

hubble30aacoalsack-acs1-hpfinal
28 από 30NASA, ESA και R. Sahai (Εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Νεφέλωμα Coalsack

Το Νεφέλωμα Coalsack (γνωστό και ως Caldwell 99) είναι ένα πολύ ωραίο θέαμα σε αυτήν την εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble που υποβλήθηκε πρόσφατα σε επεξεργασία για την 30ή επέτειο του τηλεσκοπίου το 2020. Αυτή η όψη δείχνει μόνο μέρος της άκρης του νεφελώματος.

"Το αντικείμενο στο κέντρο της εικόνας είναι ένα (πολύ μικρότερο) πρωτοπλανητικό νεφέλωμα," είπε η NASA. «Η φάση του πρωτοπλανητικού νεφελώματος είναι ένα τελευταίο στάδιο της ζωής ενός αστεριού στο οποίο εκτοξεύεται ένα κέλυφος αερίου υδρογόνου και θερμαίνεται γρήγορα.»

hubble30bbngc6101-wfc3-acs-21pi-cropfinal
29 από 30NASA, ESA, G. Piotto (Πανεπιστήμιο της Πάντοβα) και A. Sarajedini (Florida Atlantic University). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Caldwell 107

Το Caldwell 107 πλησιάζει στο τέλος της συλλογής 109 αντικειμένων Caldwell με διαστημικά αξιοθέατα για ερασιτέχνες αστρονόμους. Το Hubble δεν είναι ερασιτέχνης και φαίνεται σε αυτήν την υπέροχη θέα του αστρικού σμήνους.

hubble30ccngc4372-wfc3-withgap-final
30 από 30NASA, ESA και M. Reinhart (STScI). Επεξεργασία: Gladys Kober (NASA/Καθολικό Πανεπιστήμιο Αμερικής)

Άλλο ένα χαριτωμένο σύμπλεγμα

Το σφαιρικό αστρικό σμήνος Caldwell 108 (NGC 4372) είναι μια ακόμη λαμπερή καταχώρηση ανάμεσα σε 30 πρόσφατα επεξεργασμένες εικόνες που κυκλοφόρησε η NASA προς τιμήν του Η 30ή επέτειος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble το 2020. Αυτή η λεπτή μαύρη γραμμή είναι απλώς ένα τεχνούργημα λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα κάμερας του Hubble.


Amanda Kooser- Dec. 11, 2020 2:47 p.m.
perierga120.blogspot.com////

Comments