Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η ιστορία του μυθικού Ηρακλή

 






Ο Ηρακλής ήταν γιος του Δία και της Αλκμήνης. Η θεά Ήρα – και γυναίκα του Δία – όταν γεννήθηκε το μωρό έστειλε από τη ζήλια της δύο μεγάλα φίδια για να το σκοτώσουν. Ο Ηρακλής όμως ήταν τόσο δυνατό αγόρι που έπνιξε τα φίδια. Μεγαλώνοντας, η δύναμή του ήταν μυθική, κανείς δε μπορούσε να συγκριθεί μαζί του. Ο ίδιος όμως, παρά τη δύναμή του, αποφάσισε να ακολουθήσει μία ήρεμη ζωή. Παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά. Η θέα Ήρα, βλέποντας την οικογενειακή του ευτυχία, θόλωσε το μυαλό του αναγκάζοντάς τον να σκοτώσει τη γυναίκα και τα παιδιά του.  

Όταν ο Ηρακλής συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, δε μπορούσε να ησυχάσει από το θυμό και τις τύψεις.

Αποφάσισε να επισκεφτεί το Μαντείο των Δελφών και να ρωτήσει την Πυθία τι έπρεπε να κάνει για να ηρεμήσει η ψυχή του. Η Πυθία του απάντησε ότι έπρεπε να πραγματοποιήσει δώδεκα άθλους. Μόνο τότε θα έδιωχνε το βάρος από την ψυχή του. Οι άθλοι που έπρεπε να αντιμετωπίσει ήταν: να σκοτώσει το λιοντάρι της Νεμέας, να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα, να πιάσει το γοργό ελάφι της Κερύνειας, να σκοτώσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο, να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία, να σκοτώσει τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, να πιάσει τον άγριο ταύρο της Κρήτης, να κλέψει τα άγρια άλογα του Διομήδη, να πάρει τη ζώνη της Ιππολύτης, να πάρει τα μήλα των Εσπερίδων και να φέρει τον Κέρβερο από τον Άδη.  

Ο Ηρακλής κατάφερε να πραγματοποιήσει τους δώδεκα άθλους και όχι μόνο. Τα μυθικά κατορθώματά του είχαν σαν αποτέλεσμα να αρχίσει να λατρεύεται σαν ημίθεος.

Ολοκληρώνοντας τους άθλους, η συνείδησή του ησύχασε και παντρεύτηκε πάλι. Με τη νέα του γυναίκα έζησαν ευτυχισμένοι για αρκετό καιρό. Μέχρι που κάποια στιγμή η γυναίκα του πίστεψε πως ο Ηρακλής την απατάει. Αποφάσισε να τον σκοτώσει. Του έδωσε να φορέσει ένα δηλητηριασμένο χιτώνα και ο Ηρακλής βρήκε τραγικό θάνατο. Φήμες λένε πως οι θεοί τον πήραν στον Όλυμπο και τον έκαναν θεό, αφού κανένας θνητός ποτέ άλλοτε δεν είχε αντιμετωπίσει τους δώδεκα άθλους με επιτυχία.

perierga120.blogspot.com////

Comments