Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Οι μυστηριώδεις γυναίκες με τις κουκούλες στη Πορτογαλία....

 




Στην Ευρώπη δεν είναι και το πιο συνηθισμένο θέαμα να κυκλοφορεί κάποιος με μια τεράστια κουκούλα που κάλυπτε το πρόσωπο...

Στις Αζόρες όμως της Πορτογαλίας μέχρι και το 1930 αν κυκλοφορούσες στους δρόμους τους θα έβρισκες γυναίκες κάθε ηλικίας ντυμένες στα μαύρα με μια μεγάλη επιβλητική κουκούλα - καπέλο.

Ο αποικισμός των Αζορών είχε ξεκινήσει το 1439 και οι πρώτοι Έυρωπαίοι προέρχονταν κυρίως από τις επαρχίες Αλγκάρβε και Αλεντέζου της Πορτογαλίας. Όταν, όμως η Ισπανίοα κατέλαβε την Πορτογαλάι, τα νησιά πέρασαν το 1580, στη κυριαρχία του Ισπανικού στέμματος...

Οι γυναίκες με την «κουκούλα των Αζορών» («Capote e Capelo» πορτ.) παραμένουν, όμως, ακόμα και σήμερα μυστήριο.

Η φαρδιά κάπα με τις φαρδιές κουκούλες χρησιμοποιούνταν από τις Πορτογαλίδες που μεταφέρθηκαν στο νησί που ήταν αποικία τους.

Οι Αζόρες ανήκαν στους Πορτογάλους, όμως μετά τον πόλεμο με την Ισπανία δόθηκαν στο ισπανικό στέμμα. Επιστράφηκαν στην Πορτογαλία και σήμερα διοικούνται με ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας.

Πίσω στην ιστορία με τις γυναίκες με τις κουκούλες, η επικρατέστερη άποψη είναι ότι φτιάχτηκαν για να προστατεύουν τις γυναίκες από τις σκληρές καιρικές συνθήκες(κυρίως τον δυνατό αέρα).

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι πρόκειται για ρούχο σύμβολο για να ξεχωρίζουν οι πλούσιες και από ανώτερα κοινωνικά στρώματα γυναίκες.

Με τον καιρό, το ένδυμα ενσωματώθηκε για τα καλά στον πολιτισμό των Αζορών, περνώντας από μητέρες σε κόρες, από γενιά σε γενιά, συμβολίζοντας τη σεμνότητα, την κοινωνική θέση και την πολυπολιτισμική κληρονομιά της περιοχής

Στο βιβλίο του Μαρκ Τουέιν, «Innocents Abroad» (1869), γίνεται αναφορά στο εντυπωσιακό αυτό ένδυμα: «Εδώ κι εκεί στις πόρτες βλέπαμε γυναίκες με μοντέρνες πορτογαλικές κουκούλες. Αυτή η κουκούλα είναι από χοντρό μπλε ύφασμα, προσαρτημένη σε ένα μανδύα από το ίδιο πράγμα, και είναι ένα θαύμα ασχήμιας. Στέκεται ψηλά και απλώνεται προς τα έξω, και είναι απίστευτα βαθύ, σαν τέντα τσίρκου, και το κεφάλι μιας γυναίκας είναι κρυμμένο μέσα σε αυτό, όπως του άντρα που παρακινεί τους τραγουδιστές από το υπόστεγο του στη σκηνή μιας όπερας».

perierga120.blogspot.com////

Comments