,

10 επιτεύγματα του Μεσαίωνα που άλλαξαν τον κόσμο...




Τελευταία όλο και περισσότεροι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ίσως καλά την ιστορία χρησιμοποιούν τον μεσαίωνα για να περιγράψουν κάθε τι αρνητικό που συμβαίνει στον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, ο μεσαίωνας δεν είναι μια σκοτεινή εποχή: το μεσαίωνα γεννήθηκαν τα πανεπιστήμια και αναπτύχθηκε η τυπογραφία. Επίσης, ας μην ξεχνάμε την υπέροχη μεσαιωνική μουσική και τα πανέμορφα γοτθικού ρυθμού αρχιτεκτονήματα. Ας δούμε όμως τώρα πιο συγκεκριμένα δέκα επιτεύγματα – εφευρέσεις από την περίοδο του Μεσαίωνα που θεωρούνται σημαντικές ακόμα και στις μέρες μας.


Μηχανικό ρολόι

Ήδη από την αρχαιότητα υπήρχαν εργαλεία για τη μέτρηση του χρόνου, αλλά ήταν το Μεσαίωνα που αναπτύχθηκε η τεχνολογία που επέτρεπε σε μηχανικά ρολόγια να μετρούν με ακρίβεια την ώρα. Η δυνατότητα που υπήρχε πλέον να γνωρίζει κάποιος όχι μόνο τι ώρα ήταν, αλλά ακόμα και τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα, οδήγησε σε διαφορετική οργάνωση της καθημερινότητας και της εργασίας, κυρίως στις αστικές περιοχές.


Τυπογραφική μηχανή
Αν και από τον 11ο αιώνα στην Κίνα είχε αναπτυχθεί κάποια εκτυπωτική τεχνολογία, η τυπογραφική μηχανή, εφεύρεση του Γερμανού Ιωάννη Γουτεμβέργιου τον 15ο αιώνα, ήταν αυτή που σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής, αυτής της μαζικής παραγωγής βιβλίων. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, αφού για αιώνες, μέχρι την εφεύρεση των υπολογιστών τον 20ό αιώνα, τα βιβλία και ο έντυπος κόσμος συνολικά ήταν το βασικό μέσο διάδοσης της γνώσης στον κόσμο.


Πυρίτιδα
Η πυρίτιδα εφευρέθηκε στην Κίνα κάπου μεταξύ του 9ου και του 11ου αιώνα, και σύντομα άρχισε να χρησιμοποιείται σε όπλα. Καθώς οι Μογγόλοι διέδωσαν τη χρήση της πυρίτιδας στην Ευρασία τον 13ο αιώνα, άλλαξε ολοκληρωτικά ο τρόπος διεξαγωγής των πολέμων, καθιστώντας την προηγούμενη στρατιωτική τεχνολογία παρωχημένη.

Νερόμυλοι και ανεμόμυλοι

Οι αλευρόμυλοι χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα, αλλά έγιναν πολύ δημοφιλείς κατά την πρώτη περίοδο του μεσαίωνα, καθώς τότε ανακαλύφθηκαν νέοι τρόποι παραγωγής ενέργειας...
με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων όπως ο αέρας και το νερό, διαδικασία που είναι διαδεδομένη ακόμα και σήμερα.



Καφενεία
Ο καφές άρχισε να είναι δημοφιλές ρόφημα αρχικά στον αραβικό κόσμο κατά τον 15ο αιώνα, και σύντομα έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα καφενεία, στις αραβικές και οθωμανικές περιοχές. Αργότερα επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη, αλλάζοντας τον τρόπο που ο κόσμος συναντιόταν για φαγητό και ποτό και οδηγώντας σε νέες μορφές κοινωνικών συναναστροφών.


Γυαλιά όρασης
Δεν είναι γνωστό σε ποιον οφείλουμε την εφεύρεση των διορθωτικών γυαλιών οράσεως, η ύπαρξή τους όμως πρωτο-συναντάται στη δυτική Ευρώπη στο τέλος του 13ου αιώνα. Η δυνατότητα διόρθωσης προβλημάτων όρασης καθιστά τα γυαλιά μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του μεσαίωνα, ωφέλιμη για εκατομμύρια ανθρώπους στις μέρες μας.


Δημόσιες βιβλιοθήκες
Η βιβλιοθήκη Malatesta Novelo στην Ιταλία άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό το 1452 και θεωρείται η παλιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στον κόσμο. Το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας του δήμου, και οι πολίτες μπορούσαν ελεύθερα να κάνουν χρήση της συλλογής των βιβλίων. Στις μέρες μας οι δημόσιες βιβλιοθήκες βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.


Επίστεγο αντιτοίχισμα
Μία από τις αρχιτεκτονικές καινοτομίες που συνδέεται με τους γοτθικούς ναούς του 12ου αιώνα, ήταν ένα νέος τύπος στήριξης τοιχίων, που επέτρεψε να φτιάχνονται κτίρια με ψηλότερα ταβάνια, λεπτότερους τοίχους και μεγαλύτερα παράθυρα. Πρόκειται για τεχνογνωσία που επηρέασε όλη τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και οδήγησε στη δυνατότητα κατασκευής πολύ μεγάλων και ευρύχωρων κτιρίων.


Χαρτονομίσματα
Τα πρώτα χαρτονομίσματα χρονολογούνται στον έβδομο αιώνα, στην Κίνα, ως εναλλακτικά των μεταλλικών νομισμάτων που απαιτούσαν για την κατασκευή τους πολύτιμα μέταλλα και ήταν πιο βαριά, άρα και πιο δύσχρηστα για τη μεταφορά και το εμπόριο. Όμως η ευρεία χρήση χαρτονομισμάτων άργησε να διαδοθεί. Τον 13ο αιώνα οι Μογγόλοι προσπάθησαν να εισάγουν τη χρήση τους στη Μέση Ανατολή, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, και μόλις τον 17ο αιώνα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης άρχισε να λειτουργεί με τη χρήση του χρήματος όπως το γνωρίζουμε και σήμερα.


Αστρολάβος
Ο αστρολάβος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, όμως οι Άραβες αστρονόμοι του μεσαίωνα τον τελειοποίησαν. Η δυνατότητα ακριβούς μέτρησης μεταξύ δύο σημείων έφερε επαναστατικές αλλαγές στην αστρονομία, την ακτοπλοΐα και την μελέτη των φυσικών επιστημών.


Αν και με το χρόνο βρέθηκαν πιο σύγχρονοι τρόποι και νέα όργανα μέτρησης, η βασική ιδέα πίσω από τον αστρολάβο παραμένει πολύ σημαντική για την επιστήμη και την τεχνολογία.
perierga120.blogspot.com////

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια