Ο Τζον Γουίλκς Μπουθ (John Wilkes Booth, 10 Μαΐου 1838 – 26 Απριλίου 1865) ήταν Αμερικανός ηθοποιός ο οποίος, στις 14 Απριλίου του 1865, στη διάρκεια μιας παράστασης στο Θέατρο Φόρντ, στην Ουάσινγκτον, δολοφόνησε τον Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, πυροβολώντας τον στο πίσω μέρος της κεφαλής.
Μετά τη δολοφονία, ο Μπούθ αρχικά κατάφερε να ξεφύγει και κατέφυγε σε μια φάρμα στα βόρεια της Βιρτζίνια, όπου τελικώς στις 26 Απριλίου στρατιώτες της Ένωσης τον εντόπισαν και τον σκότωσαν.
Ο Μπούθ ήταν υποστηρικτής της Συνομοσπονδίας και σφοδρός πολέμιος του Λίνκολν, ιδιαίτερα δε διαφωνούσε με τη θέση του Προέδρου για την κατάργηση της δουλείας και την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε πρώην δούλους.
Ο Μπουθ (ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ριζοσπάστη πολιτικό Τζον Γουίλκς που ήταν μακρινός συγγενής του) γεννήθηκε στο Μέριλαντ στις 10 Μαΐου του 1838. Οι γονείς του, ο ηθοποιός Junius Brutus Booth και η ερωμένη του Μαίρη Άνν Χόλμς, εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, από την Αγγλία, τον Ιούνιο του 1821.Στις αρχές της δεκαετίας του 1850 γράφτηκε στο Milton Boarding School for Boys, το οποίο λειτουργούσε υπό τη διεύθυνση των Κουακέρων, στο Σπάρκς στο Μέριλαντ και στη συνέχεια στο St. Timothy’s Hall, μια Επισκοπική στρατιωτική ακαδημία στο Κάτονσβάιλ, επίσης στο Μέριλαντ. Η εν λόγω ακαδημία χαρακτηριζόταν από αυστηρή πειθαρχία και οι μαθητές της ήταν υποχρεωμένοι να φορούν στρατιωτικές στολές. Τελικά ο Μπούθ παράτησε το σχολείο μετά το θάνατο του πατέρα του.
Άρχισε να ασχολείται με το θέατρο στα χρόνια της εφηβείας του ακολουθώντας τα βήματα τόσο του πατέρα του όσο και των αδερφών του που ήταν επίσης ηθοποιοί. Σε ηλικία 17 ετών έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο στο έργο Ριχάρδος ο Γ’ , στο Charles Street Theatre, στη Βαλτιμόρη όπου αποδοκιμάστηκε από το κοινό επειδή κάποια στιγμή έχασε τα λόγια του. Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε διάφορα θέατρα τόσο στη Βαλτιμόρη όσο και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.
Αυτό που χαρακτήριζε τον Μπουθ περισσότερο δεν ήταν το ταλέντο του όσο το πάθος και ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδυόταν τους ρόλους του και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το κοινό να τον λατρέψει.